Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Prijswinnaars

Wildlife Photographer of the Year in Museon

Vanaf 28 november 2013 is in het Museon in Den Haag de tentoonstelling ‘Wildlife Photographer of the Year’ te zien. De expositie is samengesteld uit de bekroonde foto’s van 'The Wildlife Photographer of the Year Competition', een prestigieuze internationale fotografiewedstrijd waaraan ‘s werelds meest vooraanstaande natuurfotografen deelnemen. De foto’s van de jaarlijks terugkerende tentoonstelling zijn tot en met 23 februari 2014 in het Museon te zien.

Greg du Toit is de ‘Wildlife Photographer of the Year’. Hij maakte de beste foto uit 43.000 inzendingen en toonde een kudde olifanten zoals niet eerder vertoond. De voorzitter van de jury, de gerenommeerde wildlife fotograaf Jim Brandenburg, sprak hierover: “Gregs foto voert ons rechtstreeks naar de Afrikaanse vlakten. Deze foto onderscheidde zich door zowel de technische uitmuntendheid als het unieke moment dat wordt vastgelegd – het is echt een foto die je maar eens in je leven maakt.”

foto: © Greg du Toit

Gregs zoektocht naar een perfect portret van een kudde olifanten duurde tien jaar en het was een combinatie van voorbereiding, passie en geluk die hem hielp zijn winnende foto te maken. De foto is in groot formaat te zien in de jaarlijks terugkerende tentoonstelling ‘Wildlife Photographer of the Year’, een expositie waarin de rijke verscheidenheid van het leven op onze planeet wordt gevierd, de schoonheid weerspiegeld maar ook de kwetsbaarheid benadrukt.

De Nederlandse fotografen zijn dit jaar ruim vertegenwoordigd. Een ‘kunstenaarscollectief’ van maar liefst vier man sterk. Een onwaarschijnlijk knappe prestatie leverde Jasper Doest. Vorig jaar verraste hij ons met zijn categorie winnende foto Ontspanning, een portret van een Japanse makaak die hij fotografeerde in Jigokudani, Japan.

Dit jaar is Jasper weer in de prijzen gevallen. In de categorie Creative Visions is hij door de jury uitgeroepen tot winnaar met Moment in de sneeuw. Wederom wist hij, een jaar later, op dezelfde locatie een makaak in een betoverende positie vast te leggen. Een combinatie van stoom uit een warm waterbron, wind en sneeuw vormde het perfecte decor van een surrealistische scene.

foto: © Jasper Doest

Gerard Leeuw toont met Blootgesteld aan de elementen het strand van Ameland als in een gestileerd schilderij. Een meesterwerk met specifieke, onnavolgbare beweging in de wolkenpartij. Een nominatie in de categorie Wildscapes was zijn beloning.

Marsel van Oosten was in 2011 ook prijswinnaar met Aloba bij maanlicht. Nu is hij genomineerd in de categorie Creative Visions met een prachtige weergave van een unieke situatie in Dodenvallei, Namibië. Op één van de spaarzame momenten dat de woestijn was gehuld in mist, wist hij de dode acacia’s, die zich geworteld moeten hebben toen er nog water was - zo’n 900 jaar geleden - op onnavolgbare wijze te vereeuwigen.

Gerenommeerd fotograaf Theo Bosboom won de tweede prijs, eveneens in Creative Visions. Bij het maken van Visoogperspectief hield zijn camera onder water. Hij toont het verbluffende effect door zijn foto van onder het borrelde wateroppervlak te nemen en de kring van luchtbellen te gebruiken om het herfstbos van een kader te voorzien.

Redactie
| 28-11-2013
Boeken algemeen