Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Prijswinnaars

Winnaars NG Fotowedstrijd 2013

Jonge fotograaf (17) wint fotowedstrijd National Geographic

De 17-jarige amateurfotograaf Wouter van Kootwijk uit Wilnis is een van de vier winnaars van de National Geographic Fotowedstrijd 2013. Niet eerder streek zo’n jonge fotograaf met de eer in de prestigieuze fotowedstrijd, die dit jaar voor de zevende keer werd gehouden. De winnaars zijn vanavond bekend gemaakt in de Hermitage Amsterdam.

In totaal werden voor de zevende editie van de fotowedstrijd bijna tienduizend opnamen ingezonden, maakte hoofdredacteur Aart Aarsbergen van het tijdschrift National Geographic bekend.

foto: © Wouter van Kootwijk - National Geographic

Van Kootwijk won in de categorie Dier, met een closeup-opname van twee olifantenslurven. Ook in de categorie Mens ging de prijs naar een amateur. De winnende foto in die categorie toont drie Oeigoerse vrouwen in China en is gemaakt door de Amsterdamse Reggy de With. In de categorie Landschap won fotograaf Bram van der Biezen uit Nunspeet. Hij maakte een luchtopname van deelnemers aan de Vijfmerentocht, een schaatsklassieker rond Giethoorn.

De NS-Fotopublieksprijs, uit dertig genomineerde foto’s gekozen door bezoekers van nationalgeographic.nl, was voor Ronnie Dankelman uit Den Bosch.

De bekroonde foto’s worden gepubliceerd in de novembereditie van National Geographic, vanaf donderdag overal verkrijgbaar. De drie door de jury gelauwerde fotografen winnen een verre reis.

foto: © Reggy de With - National Geographic

Deze jury, onder voorzitterschap van Aarsbergen, bestond verder uit de beroepsfotografen Edwin Giesbers en Sascha Schalkwijk, fotoredacteur Servaas Neijens en artdirector Eva Ooms, beiden van National Geographic.

Jurycommentaar:
Winnaar categorie Landschap: Bram van der Biezen: ‘Vijfmerentocht, Wanneperveen’. “Een oerhollands onderwerp, maar door het bijzondere standpunt vanuit de lucht toch heel anders. Een compositie waaraan alles klopt.”

Winnaar categorie Mens: Reggy de With, ‘Oeigoerse moeder met dochters’. “Een prachtige, intieme opname waarbij je voelt dat de fotograaf de tijd heeft genomen. Sterke compositie, mooi, zacht licht.”

Winnaar categorie Dier: Wouter van Kootwijk, ‘Olifanten, Mae Hong son’. “De gebruikte groothoekobjectief zorgt er hier voor dat de kijker meeleeft met de fotograaf. Je kunt bijna voelen hoe nat de neus is.”

Ingezonden mededeling
| 29-10-2013
lifestyle