Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Prijswinnaars

Nederlandse fotograaf winnaar in Red Bull Illume

De Nederlandse fotograaf Jeroen Nieuwhuis heeft donderdagavond in Hong Kong de categorie Close up van de Red Bull Illume Image Quest 2013 gewonnen. De skateboardfoto van de 22-jarige Denekamper is door een 50-koppige jury gekozen uit 28257 foto’s, ingestuurd door 6417 fotografen uit 124 landen.

‘Ik vind het een eer dat mijn foto tussen de beelden staat van fotografen die ik al heel lang bewonder’, zegt Nieuwhuis. ‘Ik kan niet in woorden uitdrukken hoe fantastisch het is dat ik gewonnen heb.’

Naast de bekroning van de tien categoriefoto’s heeft de Duitser Lorenz Holder de Overall Winner Award gewonnen met zijn unieke snowboardfoto van Xaver Hoffmann.

foto: © Jeroen Nieuwhuis / Red Bull Illume

Na de uitreiking worden de 250 beste foto’s gebundeld in een fotoboek en worden de vijftig beste foto’s wereldwijd geëxposeerd in een nachttentoonstelling die nog drie weken gratis te bezoeken is in Hong Kong, bij Avenue of Stars.

Nadat de foto’s in lichtbakken geëxposeerd zijn in Hong Kong, reist de tentoonstelling naar de VS en de grote culturele hoofdsteden over de hele wereld.

Nieuwhuis over zijn foto:
‘Wat ik zelf mooi aan de foto vindt, is dat precies het juiste moment op de juiste plek is vastgelegd. In de foto zit beweging, maar ook rust. Ik heb geen flitser gebruikt, maar de stralen van de ondergaande zon. Deze maken het compleet. Ik heb de foto de naam Summertime gegeven, omdat dat het gevoel is wat het mij geeft. Dat de foto eigenlijk gemaakt is in de herfst, doet er even niet toe’, vertelt Nieuwhuis over zijn winnende foto.

‘Er zijn duizenden mooie foto’s van skateboarders die een trick laten zien op een rail of trap. Erik Journée, de skater op de foto, en ik wilden het anders doen. We wilden een cleane foto maken van een skateboarder die ‘gewoon’ skate. Ik heb de foto gemaakt vanaf mijn eigen skateboard, dus ook ik was in actie. Dit heeft gezorgd voor de zichtbare beweging in de foto.’

Nieuwhuis fotografeert al sinds hij elf is, en is freelance fotograaf en mede-eigenaar van een fotografie- en filmstudio.

Camera: Canon EOS 5D Mark II, Lens: 15mm f/2.8 Fisheye, ISO: 320, F-Stop: 16.0, Shutter Speed: 1/50, Flash System: none.

Meer info op www.redbullcontentpool.com.

Ingezonden mededeling
| 30-08-2013
lifestyle