Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Actueel

Fototentoonstelling POWER / Prix Pictet in Huis Marseille

De Prix Pictet is in 2008 in het leven geroepen als een toonaangevende prijs voor fotografie en duurzaamheid. Initiatiefnemer was de Pictet Bank, het Zwitserse familiebedrijf dat al sinds 1805 bestaat en kan bogen op een voortreffelijke reputatie.

In ruim vier jaar tijd heeft de Prix Pictet naam gemaakt als een fotoprijs met wereldfaam. De tentoonstellingen van de 10 tot 12 fotografen op de shortlist die in het jaar na de prijsuitreiking op vele locaties te zien waren, hebben tot nu toe zo’n vier miljoen bezoekers getrokken.

De doelstelling van de Prix Pictet is om werk te tonen van uitzonderlijke kwaliteit en met een sterke visuele impact. Op dat niveau krijgt het publiek de vaak wrange sociale en aan het milieu gerelateerde uitdagingen onder ogen, die de wereld van vandaag aangaan.

foto: © Guy Tillim
Congo Democratic

De thema’s tot nu toe waren: Water (2009), Growth (2010), Earth (2011) en Power (2012). Het thema voor 2013 zal zoals gebruikelijk in juli op het Fotofestival van Arles worden bekendgemaakt. De Prix Pictet bestaat uit twee onderdelen: de prijs ter waarde van CHF 100.000,- en een opdracht aan een van de genomineerden om een duurzaamheidsproject dat door de bank wordt gesteund in beeld te brengen.

De hoge kwaliteit die de Prix Pictet voorstaat was voor Huis Marseille een reden om hierbij aan te haken. Er waren daarnaast nog twee redenen: ten eerste is het belang van fotoprijzen de laatste tijd sterk toegenomen, ten tweede stonden er op iedere shortlist fotografen waarmee zij de afgelopen jaren hebben gewerkt, hetzij in tentoonstellingen, hetzij in de collectie. (Bij de drie voorgaande thema´s waren dat Lynn Davis, Susan Derges, Carl de Keyzer, Edward Burtynsky (3x), Stephane Couturier, Andreas Gursky, Naoya Hatakeyama, Thomas Struth, Guy Tillim).

foto: © Carl De Keyzer
Moments

Ook nu weer ligt bij Power, met Luc Delahaye, Jacqueline Hassink - de eerste Nederlandse fotograaf op de shortlist - Carl de Keyzer en Guy Tillim, de score op zo'n veertig procent.

Vrijdag 22 maart vindt er in Huis Marseille een panel discussie plaats rond de nieuwe tentoonstelling POWER / Prix Pictet. Fotografen wiens werk tentoongesteld, lichten ieder hun visie op het thema Power / Macht toe.

Panel: fotografen Philippe Chancel, Edmund Clark en Jacqueline Hassink.
In aanwezigheid van: Michael Benson, directeur van Candlestar en organisator van Prix Pictet.
Moderator: Els Barents

Toegang is gratis, maar ruimte is beperkt.
Geef u daarom voor 22/3 op door te mailen naar wannesketelaars@huismarseille.nl.

foto: © Philippe Chancel
Fukushima The Irresistible Power of Nature

Zaterdag 23 maart vinden er in Huis Marseille rondleidingen plaats, gekoppeld aan de nieuwe tentoonstelling. Drie fotografen, wiens werk tentoongesteld, geven presentaties gedurende de dag.

Programma:
11:00 - 12:00 uur: Philippe Chancel
13:00 - 14:00 uur: Jacqueline Hassink
15:00 - 16:00 uur: Edmund Clark

Op verzoek is er van iedere fotograaf op de shortlist een portfolio (boeken en informatie met betrekking tot het thema power) beschikbaar. Zie ook: www.prixpictet.com/portfolios/.

Verbouwing
Huis Marseille blijft open gedurende de restauratie en renovatie van het buurpand, Keizersgracht 399, dat te zijner tijd ook deel uit zal gaan maken van het museum. Hierdoor zal de ingang de komende drie maanden naar het souterrain van Keizersgracht 401 verlegd worden.

Ingezonden mededeling
| 20-03-2013
Boeken algemeen