Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Boeken

Cornelis Nieuwland

Haven- en schepenfotografie Rotterdam 1905-1930

Een unieke verzameling foto’s legt een bijzonder stuk Rotterdamse en maritieme geschiedenis bloot. Schepen uit alle windstreken van de wereld en in allerlei soorten en maten, deden de havens van Rotterdam aan. Dit magnifieke en levendige beeld was de inspiratiebron voor fotograaf Cornelis Nieuwland.

Duizenden schepen trokken aan de lens van zijn camera voorbij. Nieuwland was voor zover bekend de enige schepenfotograaf in Rotterdam in de eerste helft van de twintigste eeuw. Zijn nalatenschap werd een uniek fotoarchief over de spectaculaire groei van de Rotterdamse havens.

Het fotoboek Cornelis Nieuwland - Haven- en schepenfotografie in Rotterdam 1905-1930 is een selectie uit het kostbare oeuvre van Cornelis Nieuwland. Op de foto’s is een boeiende verscheidenheid aan schepen te zien die van begin 1900 tot 1940 de Rotterdamse haven aandeden. Sleepboten, zeetjalken, passagiers-, stoomvracht-, rader- en zeilschepen, niets ontging Nieuwland.

De vaak onzichtbare en daardoor geheimzinnige lading, de soms wonderlijke namen als Hector, Mars, Fyglia, Ekaterina of Themisto en hun exotische herkomst prikkelen tot op de dag van vandaag de fantasie. Tegen het decor van de snel uitdijende Rotterdamse havens is de bonte verzameling schepen op Nieuwland’s foto’s niet alleen fotografisch gezien van onschatbaar belang.

Nieuwland was voor zover bekend een van de weinige schepenfotografen in Rotterdam in die tijd. Het verzameld werk in dit fotoboek is daarmee ook een bijzondere informatiebron voor liefhebbers van de Rotterdamse haven en de maritieme wereld geworden.

foto: © Uitgeverij Diafragma

Cornelis Nieuwland woonde en werkte op het roemruchte Katendrecht, ingeklemd tussen de toen nieuwe havens Maashaven en Rijnhaven. Hij fotografeerde talloze schepen vanaf de levendige kades en vanuit een motorboot waarmee hij tot aan Hoek van Holland voer, vermoedelijk in opdracht van bijvoorbeeld rederijen.

De Katendrechtse middenstand of gebeurtenissen zoals een brand op het stoomschip Sommelsdijk, zijn zijstappen in zijn werk. Evenals de fotostudio aan huis voor portretfotografie en de verkoop van ansichtkaarten van zijn schepenfoto’s. Over zijn leven is nauwelijks iets bekend, van wie hij het vak leerde evenmin. Dankzij de maritiem deskundige Lindenborn is een collectie van ruim 1000 glasplaatnegatieven bewaard gebleven.

Cornelis Nieuwland - Haven- en schepenfotografie Rotterdam 1905-1930
Samenstelling Joop de Jong
Aantal Pagina's: 128
Prijs: € 22,50
Uitgever: Uitgeverij Diafragma
ISBN: 9789490631093

BESTEL DIT BOEK:

Ingezonden mededeling
| 23-01-2013
lifestyle