Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Actueel

Noorderlicht maakt keuze voor Het Vervolg

Op 16 januari jl. maakte Noorderlicht de keuze van de vakjury voor de opdrachtenreeks Het Vervolg bekend. Oud Fotoacademiestudent Xiao xiao Xu (28) is één van de zeven fotografen die de mogelijkheid krijgt terug te keren naar haar eerder gefotografeerde onderwerp om deze verder uit te diepen of aan te scherpen.

foto: © Xiao xiao Xu
Wenzhou

Noorderlicht heeft 134 projectvoorstellen ontvangen voor Het Vervolg. De jury, bestaande uit Claudia Hinterseer (directeur NOOR fotoagentschap), Hester Keijser (artistiek directeur East Wing, blogger (Mrs. Deane, The Independent Photobook en curator), Nina Post (Uitgeverij Post Editions), Jenny Smets (beeldredacteur Vrij Nederland, freelance fotografieconsultant, commissielid Mondriaan Fonds) en Wim Melis (curator Noorderlicht), is blij met het hoge niveau van de inzendingen en de grote variëteit in thematiek, aanpak en uitwerking.

Naast Xiao xiao vervolgen ook fotografen Ad van Denderen, Pieter ten Hoopen, Christian Kryl, Kadir van Lohuizen, Andrea Stultiens en Lidwien van de Ven eerdere opdrachten.

Wenzhou

Op haar vijftiende kwam Xiao xiao van China naar Nederland. Voor haar eindexamenproject keerde zij in 2009 terug naar haar geboortestad Wenzhou, een grote havenstad in de oostelijke provincie Zhejiang, met ruim een miljoen inwoners. Veel Chinese Nederlanders komen er vandaan of uit de dorpen eromheen.

Overweldigd door de combinatie van haar herinneringen en de beelden van het hedendaagse China voelde ze zich één met de stad maar tegelijkertijd ook een outsider. Dezelfde positie die ze in Nederland heeft - ergens tussenin. Door foto’s te maken probeert Xu haar evenwicht te vinden tussen twee culturen.

“Dit project geeft een beeld van de beginselen van de Chinezen in Nederland. Een kijkje in hun gesloten kasten, een kijkje in hun persoonlijke geschiedenis en een kijkje in hun hart en hun dierbaarste wensen.”

foto: © Xiao xiao Xu
Wenzhou

De jury: "Het is een persoonlijk verhaal, maar het werk overstijgt het individuele. Xu brengt bovendien een nieuwe beeldtaal tot het onderwerp. Het werk waaruit zij vertrekt is sterk, en het projectvoorstel klopt, intrigeert en belooft veel goeds. De serie van Xu is verfrissend, oogt als een geheel en de fotografe is niet bang volgende stappen te nemen."

De resultaten van Het Vervolg zullen gepresenteerd worden op de 20ste editie van de Noorderlicht Fotomanifestatie (2013) in Groningen.

Kijk voor meer informatie en de volledige, individuele juryrapporten op www.noorderlicht.com.

Ingezonden mededeling
| 21-01-2013
Boeken algemeen