Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Prijswinnaars

Eddy van Wessel winnaar Zilveren Camera 2012

De Zilveren Camera 2012, de belangrijkste prijs voor fotojournalisten in Nederland, is vanmiddag in het Fotomuseum Den Haag toegekend aan fotograaf Eddy van Wessel (1965).

Van Wessel wint met een serie foto's, ingezonden in de categorie Buitenlands Nieuws. In deze serie is te zien hoe de stad Aleppo het centrum is geworden van de Syrische opstand.

Burgers zitten opgesloten tussen de frontlinies van het Vrije Syrische Leger en het leger van president Bashar al-Assad. De serie is uit ruim 10.000 inzendingen verkozen tot de beste persfoto van 2012.

foto: Winnaar Zilveren Camera 2012: Eddy van Wessel
Foto uit een serie van 8: Na een bombardement in Aleppo worden twaalf burgerslachtoffers een noodhospitaal binnengebracht. Deze jongen is een van de vier overlevenden. Zijn luchtpijp is net geopend voor beademing.

De in dagblad Trouw gepubliceerde serie beelden die Van Wessel schoot in Aleppo, toont de totale waanzin van de burgeroorlog. De jury roemt Van Wessel om zijn keuze om op eigen initiatief naar Syrië af te reizen en daar de vele kanten van een vuile oorlog te belichten. Hij versterkt in zijn inzending het ene beeld met het andere. Het resultaat is indringende, huiveringwekkende fotografie.

Robert Knoth (1963) en Antoinette de Jong (1964) winnen Canonprijs 2012

De Canon Prijs beloont het beste fotoverhaal dat in 2012 is voltooid. Daarbij wordt nadrukkelijk gelet op de wijze waarop de fotograaf zijn of haar verhaal doet. Het gebruik van nieuwe platformen, zoals websites, sociale media of YouTube, speelt bij de beoordeling een sterke rol.

foto: Winnaar Nationale Portretprijs: Stephan Vanfleteren
Rem Koolhaas, architect en stedenbouwkundige

Het meest vernieuwend van alle inzendingen van 2012 is het project Poppy, Trails of Afghan Heroin gebleken. Over een periode van twintig jaar volgden de makers de sporen van de Afghaanse heroïnehandel. Foto's, teksten, video en documenten zijn verwerkt in een boek en een video-installatie die als tentoonstelling dienst doet.

Het juryrapport over het winnende project: "Poppy is journalistiek vakwerk, waarbij twee decennia aan zeer consistente journalistieke arbeid bijeen is gebracht in een verhaal dat een van de schaduwkanten van de globalisering op geheel nieuwe wijze laat zien. De bijzonder knappe montage verdient daarbij speciale vermelding."

Stephan Vanfleteren winnaar Nationale Portretprijs 2012

Stephan Vanfleteren (1969) wint op foto en op oeuvre, de jury was stellig over het besluit om Vanfleteren de Nationale Portretprijs 2012 toe te kennen. De jury is onder de indruk van het portret dat hij in opdracht van de Vlaamse krant De Morgen maakte van de Nederlandse architect en stedenbouwkundige Rem Koolhaas. Het is een "beeldhouwwerk", een "buste van marmer", aldus de jury. "Hij wordt ontmaskerd als het ego dat hij is (...) maar toch blijft Koolhaas overeind".

De winnende foto is, samen met de andere genomineerde foto’s, tot en met 3 maart te zien in het Fotomuseum Den Haag.

Meer informatie op www.zilverencamera.nl.

Ingezonden mededeling
| 20-01-2013
Boeken algemeen