Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Boeken

Holland

Holland: het begin van de 21e eeuw in beeld. Fotograaf Erik Hijweege laat in zijn nieuwe boek zien waar een klein land groot in kan zijn. Markante gebeurtenissen, zoals Prinsjesdag en de Nieuwjaarsduik, en schilderachtige plekken wisselen elkaar af in een fotoboek dat vooral ook de inwoners laat zien.

Mensen met een gezamenlijke spirit, schaatsend, juichend en lopend in een processie of carnavalsoptocht. Individuen die in kleiner of groter verband het leven in ons land vormgeven.

Nederland is aan het begin van de 21ste eeuw op zoek naar zichzelf. Het is welvarend, strak georganiseerd en soms overrompelend mooi. Maar het is tegelijkertijd onzeker, humeurig en naar binnen gekeerd. Het moet zijn plaats vinden in een steeds snellere wereld en dat valt niet altijd mee. De vraag naar de Nederlandse identiteit wordt niet voor niets steeds vaker gesteld.

Nederlanders zijn een volk van wandelaars en fietsers, dat helpt hen een beetje om hun eigen land te leren kennen. Maar de beelden zijn vluchtig. De eigen waarneming mist soms verankering. Fotograaf Erik Hijweege biedt met dit boek volop de gelegenheid voor die verankering.

Drie jaar lang reisde hij door Nederland, steeds weer op zoek naar plaatsen die iets te zeggen hebben over de stand van het land. De klassieke 8x10 inch-camera die hij gebruikt, dwingt hem om letterlijk wat langer bij de dingen stil te staan. Er moet eerst een stevige driepoot worden neergezet.

Door gebruik te maken van de zogenoemde tilt-shift-techniek * kan hij spelen met scherpte en onscherpte, en ons oog leiden naar plaatsen waar het volgens hem heen moet. Ook kiest hij altijd een hoog standpunt.

Hijweege laat met zijn foto’s zien hoe Nederland voor een groot deel met mensenhand is gemaakt, als onderdeel van ‘de strijd tegen het water’. Zompige moerassen werden dankzij windmolens omgetoverd tot vruchtbare weidegrond, in de oude Zuiderzee verschenen uitgestrekte polders en de Deltawerken zorgden ervoor dat de Zeeuwen hun uit het rampjaar 1953 stammende angst voor het water achter zich konden laten.

Op de foto’s zijn die mensen vaak heel klein, maar zij zijn het die Nederland steeds weer vorm weten te geven. Door vlakbij de kerk met blote handen een houten zeewering aan te leggen op Schokland, door zeven miljoen bollen in de grond te stoppen op de Keukenhof of door Schiphol uit te bouwen tot een van de vooraanstaande luchthavens in Europa. Het zijn de bouwstenen van Nederland aan het begin van de 21ste eeuw. Zij vormen een sterker fundament dan velen soms denken.

*Tilt-shiftbewerking is een methode om een foto van een gewone omgeving, bijvoorbeeld een landschap of een stadsbeeld, zodanig te bewerken dat het lijkt alsof het een foto van een miniatuurstad of een schaalmodel is. Wanneer een foto gemaakt wordt van een omgeving, dan kan slechts een klein deel van het tafereel scherp gefotografeerd worden. De rest is enigszins onscherp. Wanneer een miniatuuromgeving gefotografeerd wordt is dit effect nog veel sterker. Dit heeft te maken met de scherptediepte van de lens. Hierdoor is slechts een klein deel van de foto echt scherp. Bij tilt-shiftbewerking wordt dit effect nagebootst.

Erik Hijweege (1963) werkte twaalf jaar als strategy director bij reclamebureau’s toen hij in 1998 besloot om zijn hart te volgen en fotograaf te worden. Sindsdien werkt hij in opdracht en maakt hij vrij werk.

Michiel Goudswaard (1957) is schrijvend journalist (o.a. Het Financieele Dagblad) en fotograaf.

Holland - Erik Hijweege/Michiel Goudswaard
Pagina's: 112 Prijs: € 35,00
Uitgever: Uitgeverij de Kunst ISBN: 9789491196324

BESTEL DIT BOEK:

Ingezonden mededeling
| 26-11-2012
lifestyle