Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Actueel

Fototentoonstelling over Kliptown

In Galerie iZArte in Zutphen is moment eel de tentoonstelling at this time of the month we don’t have money for food te zien. Een fototentoonstelling over het leven in Kliptown. Kliptown is een township bij Johannesburg, onderdeel van Soweto.

foto: © David Blom

In Kliptown werd in 1955 de voor de geschiedenis van Zuid-Afrika zo belangrijke Freedom Charter ondertekend. De bijzondere foto’s van Hanneke de Vries (NL) en David Blom (ZA) brengen Kliptown en de Kliptonians, zoals de inwoners van Kliptown zichzelf noemen, op intieme wijze in beeld. Overigens zonder voyeuristisch te worden.

Galerie iZArte ontmoette David Blom (aka Oom Bolo) in 2011 in zijn museum annex restaurant in Kliptown. Al vele jaren documenteert hij het leven in Kliptown. De bekende fotograaf Jurgen Schadeberg was zijn mentor. Het zijn even stilgezette situaties, in een trefzekere stijl van fotograferen.

De zwart-wit foto’s van Oom Bolo die getoond worden in de tentoonstelling lijken lang geleden genomen te zijn. Bij nadere blik zijn er details die niet anders dan hedendaags kunnen zijn. Is het Kliptown uit de 50-er jaren of Kliptown anno 2012?

Foto’s van Hanneke de Vries kenmerken zich door sterke composities en afgewogen beelden. In april was ze via Galerie iZArte drie dagen te gast bij Koekie Jeremiah, een sprankelende vrouw van 75 jaar die in Kliptown woont.

De fotografe combineerde de foto’s met uitspraken, verhalen en quotes van Koekie en maakte negen gote banieren. De foto’s en teksten op de banieren beïnvloeden elkaar op indringende wijze, ze laten beeld en indruk samenvallen.

De tentoonstelling at this time of the month we don’t have money for food is een ‘social art documentary’ geworden met banieren van Hanneke de Vries en zwart-wit foto’s van Oom Bolo.

foto: © Hanneke de Vries

Bij Galerie iZArte te zien van 7 oktober t/m 11 november en in het Soweto Hotel in Soweto van 23 september t/m 31 december. Het is een tentoonstelling van Galerie iZArte i.s.m. het Soweto Hotel, Kliptown Artist Impact en Funda Art College, een Nederlands-Zuidafrikaans samenwerkingsverband dat ieder jaar een tentoonstelling organiseert onder de vlag ‘Expressions without Borders’.

Ingezonden mededeling
| 12-10-2012
Boeken algemeen