Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Boeken

Co Rentmeester - FootPrints

FootPrints is een intrigerend en uniek overzicht van ruim 225 foto’s en achtergrondverhalen van Co Rentmeester uit zijn 40-jarige carrière als fotograaf. Rentmeesters eigen footprints zijn overal ter wereld terug te vinden.

Hij fotografeerde de Vietnamoorlog, de rellen in Watts, sporters - waaronder Mark Spitz en Michael Jordan - maar ook Indonesië en wildlife waren geliefde onderwerpen. Gerenommeerde tijdschriften als LIFE, Sports Illustrated, National Geographic en People waren zijn opdrachtgevers. In 1967 won hij als enige Nederlander ooit, de prestigieuze World Press Photo van het Jaar.

Co Rentmeester (1936) heeft na een imposante carrière in de roeisport – finalist in de dubbeltwee op de Olympische Spelen van 1960 in Rome – als fotograaf de top gehaald. Vrijwel onmiddellijk nadat hij in 1965 in Amerika zijn opleiding tot fotograaf afrondde, werd hij in dienst genomen door het weekblad LIFE. In 1967 won hij de World Press Photo van het Jaar met een foto van een Amerikaanse tankschutter tijdens de Vietnamoorlog.

Nu Rentmeester zijn carrière als fotograaf beëindigd heeft, blijkt veel van zijn werk nog altijd tot de verbeelding te spreken. Zo won hij in 2001 als eerste Nederlander de Paul Huf Award. Maar tegelijkertijd is van verschillende van zijn bekendste foto’s nauwelijks bekend welk verhaal erachter steekt en hoe ze tot stand kwamen.

Tot op heden is er nog nooit een omvangrijke monografie over het oeuvre en het leven van Co Rentmeester verschenen. Dit boek geeft voor het eerst een overzicht van Co Rentmeesters fotografische werk en carrière, waarbij vele (soms nog niet eerder gepubliceerde) foto’s en spreads uit o.a. LIFE worden getoond.

Hans Rooseboom (conservator fotografie van het Rijksmuseum) schrijft een inleiding over het leven en werk van Rentmeester. Hij beschrijft de jaren dat hij voor het weekblad LIFE werkte, een van de eerste en belangrijkste tijdschriften die in die tijd nieuwsfotografie publiceerde. Hij gaat in op de invloed die LIFE op zijn carrière heeft gehad, maar ook wat hij als fotograaf voor LIFE heeft betekend.

foto: © Co Rentmeester
Mark Spitz

Rentmeesters foto’s verrassen en intrigeren, waarbij de vraag opkomt hoe hij de opname gemaakt heeft. Hij was altijd op zoek naar andere standpunten en andere manieren om zijn onderwerpen in beeld te brengen, waardoor hij zich onderscheidde van zijn collega’s en een speciale positie had binnen de nieuwsfotografie. Zijn technische inventiviteit speelde daarbij een belangrijke rol. Dit krijgt dan ook speciale aandacht in het boek.

Een aantal onderwerpen uit het oeuvre van Rentmeester worden in de vorm van interviews behandeld. Hierin vertelt de fotograaf zelf hoe hij zijn werk als fotograaf beleefde en hoe hij te werk ging. Michiel Munneke, directeur World Press Photo, schreef het voorwoord en onderstreepte daarmee het bijzondere feit dat Rentmeester als enige Nederlander ooit de World Press Photo van het Jaar won.

FootPrints geeft een representatief beeld van de foto’s die Rentmeester in zijn carrière gemaakt heeft. Met ruim 225 foto’s geeft het een uniek beeld van de ontwikkeling die hij doorgemaakt heeft tijdens zijn carrière, waarbij o.a. de opkomst en het gebruik van de kleurenfotografie naar voren komt. Verder zullen vele foto’s nu op een hoogwaardige kwaliteit worden afgedrukt. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van de originele dia’s en negatieven.

FootPrints - Co Rentmeester
Pagina's: 304
Prijs: € 49,95
Uitgever: Uitgeverij de Kunst

Ingezonden mededeling
| 08-10-2012
lifestyle