Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Actueel

Foto zoekt Familie

help het Tropenmuseum om Indische fotoalbums terug te geven aan hun eigenaren

Het Tropenmuseum en KIT Information and Library Services zoeken met de digitale actie Foto zoekt familie de rechtmatige eigenaren van 335 fotoalbums uit voormalig Nederlands-Indië.

Nederlands-Indië, 1945-1949: duizenden Indische Nederlanders verlaten hun land tijdens de Nederlandse strijd tegen de Indonesische onafhankelijkheid. Ze vertrekken naar Nederland, honderden dierbare fotoalbums blijven achter. Tijdens de zogeheten politionele acties verzamelen militairen en Rode Kruis-medewerkers honderden achtergelaten albums en brengen ze naar Nederland.

Een Indo-Europese meisje leest voor uit een kinderboek Datering: 1925-1935 Collectie: Tropenmuseum

Ruim duizend worden in 1948 afgeleverd bij het Tropenmuseum. Op kijkdagen vonden veel families hun albums later terug, maar van 335 van de rechtmatige eigenaren ontbreekt nog elk spoor.

Amsterdam, 2012: het Tropenmuseum is op zoek naar de eigenaren van deze 335 overgebleven familiealbums, met maar liefst 80.000 foto’s. Het zijn vaak intieme taferelen. Jongeren lezen samen een boek, mensen in badpak staan klaar om een duik te nemen, kinderen spelen in de tuin. Wie zijn deze mensen? Van wie zijn deze foto’s? Wie herkent ze nog? Het museum heeft ze nog steeds in bewaring en wil ze teruggeven aan de eigenaren of hun nazaten. Het is nu of nooit: veel geportretteerden of direct betrokkenen hebben inmiddels een hoge leeftijd bereikt.

Portret van een Indo-Europees gezin Datering: 1925-1942 Foto: Yayoi Collectie: Tropenmuseum

Door begin 2013 de albums te digitaliseren en beschikbaar te stellen via websites en sociale netwerken, hopen we de eigenaren of hun nabestaanden terug te vinden.

Het is de enige mogelijkheid om de laatste verweesde albums terug te brengen naar hun families. We zullen de betrokken families vragen naar de verhalen achter de foto’s en die documenteren: de koloniale geschiedenis blijft zo doorleven in persoonlijke verhalen.

Om de albums te digitaliseren en beschikbaar te stellen en om de oudste generaties Indische Nederlanders te bereiken, hebben we een App nodig. Met een App worden gesprekken over de foto’s op elke plek mogelijk.

Een kind of kleinkind laat de foto’s op zijn smartphone of tablet zien aan zijn ouders of grootouders. Staan ze er zelf op of herkennen ze mensen? Verschillende generaties raken zo in gesprek over het Indische verleden.

Om de albums te digitaliseren, de website en App te kunnen maken, hebben we geld nodig. Iedereen kan tussen 15 augustus en 15 november 2012 een bijdrage storten via www.voordekunst.nl. Alleen met bijdrages van het publiek, gaat Foto zoekt familie door. En hoe meer iemand geeft, hoe groter de tegenprestatie!

Ingezonden mededeling
| 19-08-2012
lifestyle