Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Prijswinnaars

Winnaars Pride Photo Award 2012

De Nederlandse fotograaf Chris Rijksen is de winnaar van Pride Photo Award 2012. Uit 1.678 inzendingen koos de internationale vakjury een foto uit haar serie Gender as a Performance, waarin zij gender voorstelt als een performance en niet gerelateerd aan biologische aspecten.

foto: Chris Rijksen
Gender as a performance

Chris Rijksen, student aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag (KABK) was een van de 209 deelnemers uit 40 landen die dit jaar meededen.

De jury zei over de winnende foto: "Bij het zoeken naar een foto die in een enkel beeld samenvat waar Pride Photo Award voor staat, trof deze foto ons door de combinatie van impact en subtiliteit. Door zichzelf te fotograferen met een ouderwetse zelfontspanner met draad die uit het beeld naar de toeschouwer loopt, gaat de fotograaf direct de communicatie aan met het publiek.

Subtiele wijzigingen in pose en mannen- en vrouwenkleding zetten de kijker aan het denken over de 'maakbaarheid' van gender. In deze foto vonden we die spanning het sterkst terug."

Chris Rijksen: “Ik zag het thema en dacht: het is een verloren kans als ik niet mee doe. Ik kan mezelf de grote wijde wereld in gooien, een stap naar buiten doen en gezien worden. Pride Photo Award is een perfect podium. Ik hoop dat Pride Photo Award blijft groeien in kwaliteit en aanzien.”

De jury loofde de grote diversiteit in esthetiek, onderwerpen en seksuele identiteiten, waarbij vooral transgenders zeer sterk vertegenwoordigd waren. Het was een rijke editie met veel en sterke bijdragen van reportage tot performance en conceptuele fotografie.

De kwaliteit van de werken was over het geheel genomen hoog, wat leidde tot een zware selectie. De jury was blij met zowel de toename van inzendingen als de kwalitatieve ontwikkeling van projecten die vorig jaar al waren ingediend.

De serie ‘Gender as a Performance’ waar de winnende foto uitkomt wint de tweede prijs in de thema categorie van 2012: Kameleons/Dubbelleven. Fotografen konden meedingen in vier categorieën: Documentair, Gender, Open en de thema categorie.

foto: Morine Tobin Bryce Jones (Verenigd Koninkrijk)
2e prijs Documentair

De Pride Photo Award 2012 wordt uitgereikt op vrijdag 28 september in de Oude Kerk in Amsterdam. Aansluitend is ook de opening van de expositie. Deze is tot en met 28 oktober te zien.

Meer info op www.pridephotoaward.org.

Ingezonden mededeling
| 19-07-2012
lifestyle