Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Actueel

Summer of Photography in BelgiŽ

Hoofdthema van de 9e editie van de Bi√ęnnale voor Afrikaanse Fotografie is ‚ÄúVoor een duurzame wereld‚ÄĚ. De tentoonstelling Pan-African Photography vindt plaats in de gebouwen van Tour & Taxis. Het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika in Tervuren presenteert ook twee monografische tentoonstellingen van de fotografen Kiripi Katembo en Abdoulaye Barry.

In samenwerking met Tour & Taxis en het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika, presenteert BOZAR de 9e editie van Bamako Encounters. African Photography Biennial, onder commissariaat van Michket Krifa en Laura Serani.

Deze bi√ęnnale voor Afrikaanse fotografie speelt al 17 jaar lang een centrale rol in het culturele leven van Mali. Het is uitgegroeid tot h√©t pan-Afrikaanse evenement voor fotografie op het continent en de diaspora.

foto: © Arturo Bibang
A Annobon. Los Peces, 2011

De bi√ęnnale, met diverse tentoonstellingen en workshops, speelt een belangrijke rol in de ontwikkeling van een kunstmarkt in Afrika en draagt ook bij tot de internationale uitstraling van de Afrikaanse fotografie. De 9e editie ging door van 1 november 2011 tot 1 januari 2012 in Bamako, en reist deze zomer door naar Brussel.

Het centrale thema van deze editie is de zoektocht naar een ‚Äúduurzamere‚ÄĚ wereld. De opwarming van het klimaat, de uitputting van de grondstoffen en voedselvoorraden, de ontbossing en het watertekort; het zijn stuk voor stuk hot topics. Naast ecologische duurzaamheid staan ook politieke en sociale duurzaamheid centraal.

Het enthousiasme waarmee de kunstenaars aan de slag zijn gegaan met het centrale thema, toont het engagement van de Afrikaanse kunstenaars. Hoewel de vooruitzichten wereldwijd op het eerste zicht op zijn minst somber te noemen zijn, blijkt uit de tentoongestelde foto’s en video’s dat er tussen de lijnen een algemene oproep klinkt van bewustwording en mobilisatie.

foto: © Khalil Nemmaoui

In de gebouwen van de voormalige industri√ęle opslagplaats Tour & Taxis wordt de hoofdtentoonstelling Pan-African Photography: For a Sustainable World voorgesteld.

De tentoonstelling is een caleidoscoop van de hedendaagse creatie op het Afrikaanse continent, met 281 foto’s en 10 videowerken van kunstenaars van verschillende generaties, status en achtergrond, maar waarvan het merendeel woont en werkt in Afrika.

In de selectie zit werk van onder andere Pieter Hugo (gerenommeerd Zuid-Afrikaans fotograaf die ondermeer de Seidou Keita Prijs van de 9e editie van de Bamako Encounters en de World Press Photo Award 2006 won), Michael Tsegaye (Ethiopisch fotograaf die regelmatig werkt voor Artsen zonder Grenzen), Nermine Hammam (Egyptisch fotografe/grafiste) en Calvin Dondo (freelance fotograaf die tentoonstelde in het paviljoen van Zimbabwe op de Bi√ęnnale van Veneti√ę van 2011.)

foto: © Pieter Hugo

Het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika presenteert twee monografische tentoonstellingen. De reeks Un Regard van Kiripi Katembo bestaat uit 19 foto’s genomen in de straten van Kinshasa tijdens de overstromingen. De 25 foto’s, Pêcheurs de nuit, van Abdoulaye Barry zijn portretten van vissers rond het Tsjaad-meer.

De drie tentoonstellingen sluiten aan bij de Summer of Photography, de fotografiebi√ęnnale die BOZAR samen met een 30-tal partners organiseert. De 4e editie heeft als rode draad de landschapsfotografie.

Meer informatie op www.summerofphotography.be.

Redactie
| 19-05-2012
Boeken algemeen