Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Beeldbewerking

Scott Kelby: Dat trendy, korrelige effect

Preview Scott Kelby Het Lightroom 3 boek, Hoofdstuk 4 Je foto's ontwikkelen (13)

Stap een
Dat trendy, korrelige effect

Vorig jaar begon de opmars van een Photoshop-effect voor portretten dat nu een van de populairste en meest gebruikte effecten is. Je komt het overal tegen, van covers van grote tijdschriften, websites en portretten van beroemdheden tot cd-hoesjes. Met Lightroom kun je een behoorlijk eind richting dit effect komen.

Voor ik je het effect laat zien, moet ik je wel vertellen dat dit zo’n effect is dat je helemaal geweldig vindt (en gewoon té vaak gebruikt) of uit het diepst van je hart haat. Er is geen tussenweg.
Stap een:

Voor we dit effect toepassen, eerst een waarschuwing: dit effect ziet er niet bij elke foto goed uit. Het werkt het beste bij contrastrijke foto’s en bij portretten met meerdere lichtbronnen. (Vooral als achter het model een of twee felle lampen staan die op de zijkant van het model zijn gericht.)

Denk korrelig, want dat is het effect dat we nastreven (niet zacht en zonder glamour). Deze contrastrijke foto maakte ik op een zonnige dag in het Belgische Brugge.

Stap twee
Stap twee:

Nu gaan we eerst bijna alles even flink oppompen. Ga in de module Ontwikkelen naar het deelvenster Standaard en sleep de schuifregelaars Herstel, Invullicht, Contrast en Helderheid helemaal naar rechts, tot ze allemaal de waarde +100 hebben (zie af- beelding). Ik weet het, het ziet er verschrikkelijk uit, maar we zijn nog niet klaar.

Stap drie:

Als je de schuifregelaar Invullicht helemaal naar rechts sleept, worden schaduwgebieden in de foto meestal te licht. Sleep daarom de schuifregelaar Zwarting nu een flink stuk naar rechts tot de foto weer redelijk in balans lijkt. In de schaduwgebieden zijn de schaduwen en kleurverzadiging weer teruggekeerd.

Het probleem is dat verzadigde kleuren in schaduwgebieden de foto meestal kleurrijk en levendig maken. En dat is op zich niet erg (het lijkt nu zelfs op een nagebootste HDR), maar het geheim voor dit effect is een foto met weinig verzadigde kleuren. (Als je me kunt volgen.)

Stap drie

Stap vier:

Sleep hiervoor de schuifregelaar Levendigheid bijna helemaal naar links (zie afbeelding). Als dit een portret was geweest, sleepte je tot er nog maar een beetje kleur in de foto was. Je ziet hoe deze twee stappen ongelofelijke details opleveren in alles van de bakstenen tot de zonnewijzer.

Stap vier

Stap 5:

Als laatste voeg je vignettering toe zodat de randen van de foto wat donkerder worden en het onderwerp de aandacht trekt. Sleep in het deelvenster Lenscorrecties (bij de deelvensters rechts) de schuifregelaar Hoeveelheid bij Vignetten lens bijna helemaal naar links (zodat de randen echt donker worden).

Sleep vervolgens de schuifregelaar Middelpunt ook een flink eind naar links, maar niet zo ver als de schuifregelaar Hoeveelheid. (De schuifregelaar Middelpunt bepaalt hoe ver de donkere randen naar het midden van de foto komen. Hoe verder je naar links sleept, hoe verder de randen naar binnen komen.)

Je kunt dit nu als een zelfgedefinieerde voorinstelling opslaan. Besef wel dat het alleen maar een uitgangspunt is, want elke foto is natuurlijk anders. Je zult altijd zelf de juiste hoeveelheid voor de schuifregelaar Levendigheid moeten kiezen.

Stap vijf

Scott Kelby
| 01-03-2012
Boeken algemeen