Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Beeldbewerking

Scott Kelby: Vignetteringseffecten

Preview Scott Kelby Het Lightroom 3 boek, Hoofdstuk 4 Je foto's ontwikkelen (12)

Vignetteringseffecten

Vignettering (waarbij je met donkerdere randen rond de afbeelding de aandacht op het midden richt) is een van die effecten waar je mee wegloopt of waar je juist niets mee te maken wilt hebben. Zelf ben ik er dol op.

Hier lees je hoe je een vignetteringseffect krijgt dat na bijsnijden van de foto zichtbaar blijft en je ontdekt hoe de nieuwe vignetteringsopties in Lightroom 3 werken.

Stap een:

Ga voor het toevoegen van vignettering naar het deelvenster Lenscorrecties. Waarom hier? Omdat sommige lenzen de hoeken van je foto donkerder maken, ook als je dat niet wilt. Dan is het een probleem en dan zou je de oplossing zoeken in het deelvenster Lenscorrecties, nietwaar? Met de schuifregelaars in dat deelvenster zou je de hoeken lichter maken.

Het komt er op neer dat een beetje vignettering slecht is, maar als je het bewust en overdreven aanbrengt is het juist tof. Hé, ik bedenk de regels niet. Ik pas ze alleen maar toe. Hier zie je de oorspronkelijke foto zonder vignettering. (In hoofdstuk 6 bespreken we overigens hoe je ‘slechte vignettering’ oplost.)

Stap twee:

Om te beginnen brengen we een vignettering aan op de originele foto. Klik boven in het deelvenster op de knop Handmatig en sleep de schuifregelaar Hoeveelheid bij Vignetten lens helemaal naar links.

Deze schuifregelaar bepaalt hoe donker de randen van de foto worden. (Hoe verder je naar links sleept, hoe donkerder ze worden.)

De schuifregelaar Middelpunt bepaalt hoe ver de donkere randen naar het midden van de foto komen. Sleep deze ook een flink stuk naar links (zie afbeelding) voor een mooi, zacht spotlichteffect. Door de donkere randen ziet het onderwerp er mooi verlicht uit en wordt het vanzelf het eerste waar je naar kijkt.

Stap drie:

Goed, dit werkt prima, tot je de foto wilt bijsnijden. Als je de foto bijsnijdt, verdwijnt de toegevoegde vignettering. Als oplossing voor dat probleem voegde Adobe de optie Vignetten na uitsnijden toe, waarmee je na het bijsnijden van de foto een vignetteringseffect toevoegt. Ik snijd dezelfde foto nu flink bij zodat de vignettering die ik eerder aanbracht vrijwel helemaal wegvalt. Blader nu naar het deelvenster Effecten.

Zet nu eerst de waarde van de schuifregelaar Hoeveelheid bij Vignetten lens op nul, want anders komt de nieuwe vignettering boven op de enkele stukjes vignettering die niet zijn weggesneden te liggen.

Stap vier:

Boven in het deelvenster Vignetten na uitsnijden zie je de vervolgkeuzelijst Stijl. Hier heb je drie opties: Prioriteit hooglichten, Kleurprioriteit en Verfbedekking. We beginnen met Prioriteit hooglichten, mijn persoonlijke favoriet van deze drie.

Ik gebruik deze graag omdat het resultaat dicht in de buurt komt van wat je met een gewone vignettering krijgt. De randen worden donkerder, maar de kleur wijzigt iets en ik vind het geen probleem als de randen er meer verzadigd uitzien.

Deze optie dankt zijn naam aan het feit dat hij hooglichten zoveel mogelijk intact probeert te houden. Het probeert heldere gebieden langs de randen zo helder mogelijk te houden. En dat is een flinke verbetering ten opzichte van de vignettering na bijsnijden in Lightroom 2. Ik maakte de randen hier behoorlijk donker, veel donkerder dan ik normaal gesproken zou doen. Maar ik wilde dat het effect duidelijk herkenbaar was.

Stap 5:

De stijl Kleurprioriteit zorgt er vooral voor dat de kleuren langs de randen correct blijven. Het zorgt ervoor dat de kleuren niet automatisch meer verzadigd worden als de randen donkerder worden. (In dit voorbeeld zie je dat de randen niet zo donker zijn als bij stap vier.)

Kleurprioriteit is geen slechte keuze. Het is meestal iets subtieler, zelfs in combinatie met dezelfde instellingen bij Hoeveelheid. Ook deze stijl vind ik beter dan de oude vignettering na bijsnijden van Lightroom 2.

Stap 6:

Het effect Verfbedekking tot slot (zie afbeelding) levert wat meer het effect op dat we van Lightroom 2 kennen. Daar werden de randen eenvoudigweg donkergrijs gemaakt. Omdat ik deze stijl lang niet zo goed (of realistisch) vind als de andere keuzen, gebruik ik Verfbedekking ook nooit (bah!).

Goed, tot zover de stijlen. De schuifregelaars Hoeveel en Middelpunt bij Vignetten na uitsnijden doen hetzelfde als de standaardoptie Vignetten lens. (Hoeveel bepaalt hoe donker de randen worden en Middelpunt bepaalt hoe ver de randen naar binnen komen.)

Ondanks dat we de foto flink hebben bijgesneden, zie je het verschil duidelijk als je de schuifregelaar Hoeveel behoorlijk naar links en Middelpunt een beetje naar links sleept.

Stap 7:

De volgende twee schuifregelaars laten de vignettering er realistischer uitzien dan de oude methode. Met Ronding regel je hoe rond de rand is. (Laat hem op 0 staan en sleep de schuifregelaar Doezelaar, die dadelijk aan bod komt, helemaal naar links.)

Zie je de duidelijk ovale vorm? De schuifregelaar Ronding bepaalt hoe rond die vorm wordt. Sleep de schuifregelaar maar heen en weer, dan zie je wat ik bedoel.

Stap 8:

Met Doezelaar bepaal je de mate van zachtheid van de rand. Sleep deze schuifregelaar naar rechts voor een zachtere en natuurlijkere rand. Ik heb het effect hier wat overdreven, zodat je duidelijk ziet hoeveel vloeiender de nadrukkelijke randen van de vorige stap nu zijn.

Hoe verder je sleept, hoe zachter de randen worden. Met de onderste schuifregelaar, Hooglichten, bescherm je de hooglichten in het gebied dat donkerder wordt bij het toevoegen van de vignettering. Hoe verder je naar rechts sleept, hoe meer hooglichten worden beschermd. Deze schuifregelaar is overigens alleen beschikbaar in de stijlen Hooglichten prioriteit en Kleurprioriteit.

Scott Kelby
| 15-02-2012
lifestyle