Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Prijswinnaars

Samuel Aranda wint World Press Photo 2011

De internationale jury van de 55e World Press Photo Contest heeft de Spaanse fotograaf Samuel Aranda uitgekozen als winnaar van de World Press Photo 2011.

De foto laat een vrouw zien die een gewond familielid in haar armen houdt in een moskee die gebruikt wordt als veldhospitaal tijdens demonstraties tegen het bewind van President Ali Abdullah Saleh, tijdens de botsingen in Sanaa, Yemen op 15 oktober 2011.

Samuel Aranda werkte op dat moment in Yemen aan een opdracht voor The New York Times. Hij wordt vertegenwoordigd door Corbis Images.

foto: © Samuel Aranda, Spain, for The New York Times
World Press Photo of the Year 2011

Juryvoorziitter Koyo Kouoh: "Het is een foto die voor de hele regio spreekt. Het staat voor Yemen, Egypte, Tunesie, Libie, Syria, alles wat er gebeurde in de Arabisch Lente. Maar tegelijkertijd toont het de intieme kant van wat er plaatsvond. En het toont de actieve rol die de vrouw erin speelt."

Een ander jurylid Nina Berman: "In de westerse media zien we zelden een gesluierde vrouw op deze manier in zo'n intiem moment. Het is alsof alle gebeurtenissen van de Arabische Lente eindigen in dit enkele moment, in dit soort momenten."

Ook Nederlandse fotografen vielen in de prijzen. Rob Hornstra won de eerste prijs in de categorie Arts and Entertainment, Ilvy Njiokiktjien won de tweede prijs in de categorie Comtemporary Issues, Ton Koene werd bekroond met de tweede prijs in de categorie Portret Stories. En ook Paolo Woods en Pavel Prokopchik vielen voor Nederland in de prijzen.

Een speciale vermelding gaat naar een beeld van een Lybian National Transition Council vechter die Muammar Gaddafi in een militair voertuig trekt. Het is een still afkomstig uit een videoshot in Sirte, Libie, 20 oktober 2011.

Voor de World Press Photo stuurden 5247 fotografen 101.254 foto's in; 57 van hen, afkomstig uit vierentwintig verschillende landen, krijgen een onderscheiding.

foto: © Ilvy Njiokiktjien
Contemporary Issues, 2e prijs singles, ‘Kolonel’ Jooste trains white Afrikaners at a youth camp, Carolina, South Africa

World Press Photo, de grootste en meest prestigieuze fotografiewedstrijd van de wereld, bestaat sinds 1955. De organisatie is gevestigd in Amsterdam. Daar krijgt op 21 april Samuel Aranda ook zijn onderscheiding. Aan de prijs is een geldbedrag van 10.000 euro verbonden.

In de Oude Kerk is van 20 april tot 17 juni een tentoonstelling van winnende foto's te zien, die daarna de wereld zal rondreizen.

Meer informatie op www.worldpressphoto.com.

Redactie
| 10-02-2012
lifestyle