Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Prijswinnaars

Jeroen Toirkens wint Canon Prijs

Foto's en films Jeroen Toirkens: beste fotoverhaal 2011

Fotograaf Jeroen Toirkens heeft uit handen van de jury van de Zilveren Camera de Canonprijs, de prijs voor vernieuwende fotojournalistiek, ontvangen. De jury was unaniem positief over het werk van de Nederlandse fotograaf, waarbij de diverse podia en technieken - fotoboek, films, website en exposities - elkaar versterken.

In de expositie Roots 2 Share, Groenlandse foto`s en verhalen in het Museon is het multimediale deel van zijn werk permanent te bewonderen.

foto: © Jeroen Toirkens, NomadsLife

Oost-Groenland

In 2009 was Jeroen in het Oost-Groenlandse dorp Diilerilaaq (Tiniteqilaq). Het Museon en Museum Volkenkunde stelde hem en journaliste Petra Sjouwerman in staat om niet alleen foto's, maar ook films te maken van het veranderende Groenlandse leven.

Inwoners van Diilerilaaq vertelden hen verhalen over vroeger aan de hand van historisch fotomateriaal van beide musea. “In de bekroonde films heeft Jeroen de Oost-Groenlandse bevolking een eigen stem gegeven”, aldus Museon-conservator Diederik Veerman.

foto: © Jeroen Toirkens, NomadsLife

“Al lang werd en wordt er over de hoofden van deze Inuit heen gesproken, maar bij de interviews kregen ze alle ruimte. Op rustige, ingetogen wijze praten ze over zichzelf en familieleden in een veranderend Groenland. Het is geweldig dat deze authentieke, oprechte beelden ook de jury van de Zilveren Camera niet onopgemerkt zijn gebleven.”

NomadsLife

Sinds 1999 brengt Jeroen Toirkens het leven van nomaden in beeld. Zijn grootschalige fotoproject NomadsLife, waar de Groenlandse Inuit ook in worden geportretteerd, werd vorig jaar afgerond met een overzichtstentoonstelling in ‘Gemak in de Vrije Academie’, een vuistdik fotoboek bij uitgeverij Lannoo en publicaties in diverse gerenommeerde tijdschriften in binnen- en buitenland.

“Een project ook dat in deze jachtige tijden benadrukt dat een jarenlange concentratie op één onderwerp leidt tot nieuwe inzichten, kennis en beelden die de clichés superieur ontstijgen”, aldus het juryrapport.

foto: © Jeroen Toirkens, NomadsLife

De Canon Prijs beloont het beste fotoverhaal dat in 2011 is voltooid. Daarbij wordt nadrukkelijk gelet op de wijze waarop de fotograaf zijn of haar verhaal doet. Het gebruik van nieuwe platformen, zoals websites, sociale media of YouTube, speelt bij de beoordeling een sterke rol.

De uitslag werd 22 januari 2012 in het Fotomuseum Den Haag bekend gemaakt. Het ingezonden werk van alle genomineerden wordt opgenomen in het Zilveren Camera Boek en tevens getoond op de website van de Zilveren Camera.

Meer info: www.nomadslife.com, www.roots2share.nl, www.zilverencamera.nl.

Ingezonden mededeling
| 26-01-2012
lifestyle