Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Hardware

Nikon introduceert de D4

Na de recente aankondiging van de Canon EOS-1D X komt Nikon nu ook met een nieuw toestel in dezelfde klasse, de Nikon D4.

Nikon D4

De karakteristieken van de D4 zijn een 16,2-megapixel FX-sensor, hoge ISO's en Nikon’s krachtige EXPEED 3-processor. Hiermee biedt de camera volgens Nikon hoge prestaties en ongeëvenaarde veelzijdigheid in extreme lichtomstandigheden en omgevingen.

“Met de Nikon D4 introduceren we het ultieme in de fotografie”, aldus Dirk Jasper, Product Manager voor Professional Products bij Nikon Europe. “Als je als fotograaf met belangrijke opdrachten bezig bent, dan heb je een camera nodig die je nooit in de steek laat, dat is de Nikon D4. Hij is gebouwd om grenzen te verleggen, net zoals de fotografen die hem gaan gebruiken ook elke dag weer grensverleggend bezig zijn.”

De D4 is een typische reportagecamera geschikt om in uiteenlopende lichtomstandigheden een hoge seriesnelheid en goede ruisprestaties te leveren. De 16,2 megapixel FX-formaat CMOS-sensor (full-frame) kent een snelle kanaaluitlezing en kan tot 11 bps aan, sneller dan iedere andere Nikon camera.

Zelfs bij hoge ISO-gevoeligheden kunnen er nog beelden van opmerkelijke kwaliteit met weinig ruis en een groot dynamisch bereik worden gerealiseerd, dankzij het verbeterde ontwerp van de ruisonderdrukking en de 14-bits A/D-signaalverwerking in de sensor.

De D4 is uitgerust met het EXPEED 3-beeldverwerkingssysteem van Nikon, een snelle 16-bits beeldverwerking die volgt op de 14-bits A/D-omzetting die moet zorgen voor goede JPEG's die rechtstreeks uit de camera klaar zijn voor de opdrachtgever.

Video

Wat betreft de filmtoepassing meldt Nikon de volgende specificaties:

- Beeldsnelheden: Full HD-films (1080p) kunnen opgenomen worden in 30 bps, 25 bps en 24 bps, met de opties 60 bps, 50 bps, 3 bps en 25 bps bij 720p. Filmclips kunnen bijna 30 minuten lang zijn (circa 29,59 min.).

- Multi-veldstand: Opnemen in Full HD (1080p) is mogelijk in zowel FX- als DX-formaat evenals in Full HD-uitsnede (1920x1080).

- Verbeterde Hifi-audiocontrole: naast de aansluiting voor een externe stereomicrofoon is de D4 ook voorzien van een audio aansluiting voor een externe hoofdtelefoon zodat je audio bij het opnemen van films zonder geluiden van buitenaf kunt afstellen.

- Niet-gecomprimeerde HDMI-output: de D4 biedt de mogelijkheid om het ongecomprimeerde Live View beeld op externe recorders en monitors af te spelen. Het is voor het eerst dat dit met een spiegelreflexcamera mogelijk is. De gegevensuitvoer is ruw en is zonder de informatieprojectie die gelijktijdig op de TFT-monitor van de camera wordt weergegeven.

- Handige aangepaste bediening: de Live View functie is uitgebreid met een handig in te stellen bediening. Er hoeft niet meer aan de instelschijf te worden gedraaid, speciale knoppen op de voorzijde van de camera maken een vloeiendere motorgestuurde diafragmabediening mogelijk. Met de indexmarkering kun je belangrijke beelden in de tijdlijn markeren door er tijdens de filmopname markeringen aan te koppelen, zodat je ze later bij het bewerken eenvoudig kunt terugvinden.

Verbeterde snelheid en nauwkeurigheid

Met een verbetering van de snelheid van de automatische bediening van de D4 is deze nog aantrekkelijker voor het snelle fotografiewerk.

- Geavanceerde onderwerpherkenning door een RGB-sensor met 91K pixels: in het systeem voor onderwerpherkenning van Nikon is nu een nieuw ontworpen RGB-sensor met 91.000 pixels opgenomen. Het volgen van 3D-onderwerpen is bijvoorbeeld bij kleinere onderwerpen enorm verbeterd. Menselijke gezichten worden met een hoge nauwkeurigheid herkend, ook bij gebruik van de optische zoeker.

- Geavanceerde Multi-CAM3500FX AF-sensormodule: Nikon’s Multi-CAM 3500FX AF-systeem met afzonderlijk te selecteren scherpstelpunten en configuraties van 9-, 21- en 51-punts dekking, is opnieuw ontworpen om een nog snellere onderwerpdetectie te bereiken. De autofocus-sensormodule en -algoritmen zorgen voor een aanmerkelijk betere gevoeligheid bij weinig licht tot -2 stops (ISO 100, 20°C). Alle 51 AF sensoren, waarvan 15 kruistype sensoren, werken volledig met elk AF NIKKOR-objectief bij f/5.6, maar deze superieure prestatie eindigt niet bij een diafragma van f/5.6.

- Krachtige AF sensoren zijn compatibel tot f/8: de D4 behoudt de kracht van 11 centrale AF sensoren, zelfs bij een gecombineerde open diafragmawaarde van f/8. Dit biedt grote voordelen voor sport- en wildfotografie, waar nieuwe mogelijkheden ontstaan doordat nu bijvoorbeeld een 600mm f/4 AF-NIKKOR-objectief met een NIKKOR 2,0x-teleconverter kan worden gecombineerd. Als de gecombineerde diafragmawaarde tussen f/5.6 en f/8 ligt, heb je zelfs de kracht van vijftien centrale AF-sensoren, waarvan negen kruistype sensoren, tot je beschikking.

Grotere totale workflow snelheid

Ook op andere punten zijn er verbeteringen vermeldenswaardig:

- Nieuw ontwikkelde sluitermodule van kevlar/koolstofvezel-composiet: de nieuwe, duurzame sluitermodule heeft een standaardlevensduur van 400.000 cycli, met een sluitertijd van 1/8.000 tot 30 sec. en een flitssynchronisatietijd tot 1/250 sec. Een intelligente zelfdiagnosticerende sluitermonitor is aanwezig, evenals een aansturingsmechanisme dat zodanig is ontworpen dat de stroomopname vermindert als de sluiter gedurende langere tijd tijdens filmen omhoog blijft.

- Snel reageren: de opstarttijd bedraagt circa 0,12 seconde1, de ontspanvertraging is gereduceerd tot circa 0,042 seconde2 (gelijk aan dat van de D3S), met een capaciteit van tot circa 11 bps in FX-formaat en in alle uitsnede formaten.

- Opslagmedia: de D4 heeft twee kaartsleuven. Een voor snelle CF-kaarten (UDMA 7) en een voor snelle XQD-kaarten met hoge capaciteit.

- Connectiviteit: een krachtig gegevenscommunicatie- en controlesysteem maakt zowel gegevensoverdracht via een kabel als via een draadloos LAN sneller en eenvoudiger dan ooit. Ondersteuning voor draadloos LAN is beschikbaar via de compacte, opnieuw ontworpen WT-5 draadloze zender, die HTTP- en FTP-verbindingsprotocollen kent en tevens de mogelijkheid biedt voor het gelijktijdig ontspannen van meerdere camera's die met een WT-5 zijn uitgerust. Voor het eerst is er een aansluiting voor een bekabeld LAN in de camerabody ingebouwd.

Prijs en verkrijgbaarheid

De Nikon D4 is naar verwachting leverbaar vanaf 19 februari 2012 voor een verkoopadviesprijs van € 5.929. De D4 is verkrijgbaar via geselecteerde Pro dealers.

Redactie
| 06-01-2012
lifestyle