Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Actueel

Vincent Mentzel en De menselijke maat

Resultaten van zoektocht naar De menselijke maat aan de TU Delft

Ten besluit van zijn aanstelling als 'Cultural Professor' aan de TU Delft houdt de fotograaf Vincent Mentzel op vrijdag 25 november a.s. zijn Uittreerede. In deze rede zal Vincent Mentzel de resultaten van zijn zoektocht naar de menselijke maat presenteren, aan de hand van veel fotografisch beeldmateriaal.

Vincent Mentzel

Het thema dat Vincent Mentzel heeft gekozen voor zijn aanstelling als CP@TUD is De menselijke maat. Hoe verhoud je je tot je fysieke omgeving (de gebouwde ruimte)? En wat is de plaats van het individu in de wereld en wat zijn de verhoudingen tussen mensen onderling (de emotionele ruimte)?

Dat zijn de vragen die Mentzel de afgelopen maanden samen met 25 studenten heeft onderzocht, met fotografie als medium. In een masterclass begeleidde hij de deelnemende studenten in het maken van fotoreportages waarin zij in beeld brengen hoe zij de menselijke maat zien, ook met betrekking tot hun studierichting. Bij de Uittreerede worden de resultaten van de masterclass gepresenteerd.

De fotojournalist Vincent Mentzel (1945) behoort tot de erkende meesters van de Nederlandse fotografie. Zijn carrière omspant ruim 40 jaar, waarin hij zich heeft toegelegd op parlementaire, portret- en reisfotografie. Mentzel is veelvuldig onderscheiden, en zijn foto’s zijn gepubliceerd in toonaangevende buitenlandse kranten en tijdschriften.

Vincent Mentzel was tot aan zijn pensioen in 2010 als staffotograaf verbonden aan NRC Handelsblad. Van 5 maart t/m 19 juni 2011 toonde de Kunsthal in Rotterdam onder de titel Het oog van Nederland een groot overzicht van het werk van Mentzel.

foto: © Ties van Veelen
Parisienne. De foto is gemaakt tijdens de excursie naar Parijs met de masterclass o.l.v. Vincent Mentzel/CP@TUD.

De Uittreerede vindt plaats op vrijdag 25 november 2011 in de Aula van de TU Delft, aanvang 20.00 uur. De Uittreerede is openbaar toegankelijk, toegangskaarten zijn gratis voor TU Delft medewerkers en studenten, overige bezoekers betalen € 5,-. Aanmelding is verplicht en kan via e-mail aan m.a.schrijvershof-vink@tudelft.nl of via Verstegen & Stigter culturele projecten, http://www.verstigt.nl/go/wetenschap/loket.

Cultural Professor Vincent Mentzel werd voorafgegaan door de gastschrijvers: Gerrit Krol (2001), H.J.A. Hofland (2002), Hugo Brandt Corstius (2003), Nelleke Noordervliet (2004), Arnon Grunberg (2005), Tijs Goldschmidt (2006), Tommy Wieringa (2007), A.F.Th. van der Heijden (2008), Doeschka Meijsing (2009) en Herman Koch (2010).

Lees hier meer over Vincent Mentzel op deze website.

Ingezonden mededeling
| 24-11-2011
lifestyle