Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Boeken

De bovenkant van Nederland IV

Bovenkant van Nederland wordt steeds kleurrijker

Deze week komt de veelvuldig bekroonde luchtfotograaf Karel Tomeï met de vierde editie van zijn Bovenkant van Nederland luchtfotoboekenserie.

In dit vierde deel laat Tomeï ons vanuit de lucht onder andere zien dat de bovenkant van Nederland door een steeds levendiger wordende architectuur steeds kleurrijker wordt.

Naast deze opmerkelijke ontwikkeling heeft Karel Tomeï ook vooral geprobeerd de minder bekende schoonheden van Nederland in beeld te brengen.

Tomeï’s nieuwe fotoboek gaat gepaard met een gratis iPhone app waar nog eens 75 extra luchtfoto’s op te bewonderen zijn.

Strandhuisjes waren altijd wit. Tot ongeveer 15 jaar geleden. Sindsdien zie je, vooral in Zeeland de meest wild gekleurde strandhuisjes.

Vanuit de lucht ziet Tomeï diezelfde ontwikkeling in de Nederlandse steden terugkomen.

Het Centrum voor Levenswetenschap (Groningen) ligt bijvoorbeeld als een origami vouwsel tussen alle andere gebouwen en de huisjes aan de Reitdiephaven te Groningen vormen een kleurrijk geheel.

Karel Tomeï: "Het beeld is veel speelser geworden, maar waar die neiging vandaan komt, laat zich raden."

Geordend patroon

In nummer 4 heeft Tomeï niet alleen oog voor de opvallende objecten van de bovenkant van Nederland. Ook juist de minder bekende schoonheden van ons land komen aan bod. Want ook in de natuur zijn van bovenaf telkens weer nieuwe ontdekkingen te doen.

foto: © Karel Tomeï
Casa Confetti

Denk bijvoorbeeld aan het poldergebied bij Nieuw Loosdrecht of de Apostelhoeve bij Maastricht. Volgens Tomeï zegt een landschap veel over een volk. "Waar in het buitenland de duidelijke structuur soms ver te zoeken is, kent Nederland een geordend patroon: alle werktuigen staan er keurig op zijn plaats en zelfs de boerderijen zien er netjes uit," aldus Tomeï.

Tomeï heeft ook een gelijknamige app ontwikkeld. De bovenkant van Nederland-app is in de AppStore als een gratis lite versie en een uitgebreide betaalde versie te downloaden. In de lite versie zijn 75 gratis luchtfoto’s te bekijken die niet in het vierde deel van de boekenversie te vinden zijn. De uitgebreide app bevat meer dan 400 extra foto’s en kost € 0,79.

foto: © Karel Tomeï
Polder Nieuw Loosdrecht

De bovenkant van Nederland IV - Karel Tomeï
Pagina's: 303
Prijs: € 16,00
Uitgever: Scriptum
ISBN: 9789055948178

BESTEL DIT BOEK:

Ingezonden mededeling
| 10-11-2011
Boeken algemeen