Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Actueel

Weegee Retrospectief 1932–1960

Voor wie de komende wintermaanden in de buurt van Wenen verblijft, biedt het WestLicht Museum aldaar de mogelijkheid een overzichtstentoonstelling te bezoeken van de beroemde fotograaf Weegee.

Weegee was het pseudoniem van Arthur Fellig (1899 – 1968), een fotograaf en fotojournalist bekend door zijn harde zwartwit straatfotografie.

Geweld, verkeersongelukken, branden en andere catastrofes waren zijn specialiteit. Foto's van dichtbij genomen waren zijn handelsmerk: nachtelijke figuren in de straten van New York verblind door zijn flitslicht.

foto: © Weegee/ICP, 1941

De spectaculaire beelden die hij maakte met zijn 4x5" Speed Graphic camera werden regelmatig geplaatst in de populaire tabloid nieuwsbladen en vormen een belangrijk document voor de straatfotografie uit zijn tijd.

Zijn manier van werken was een inspiratiebron voor bekende kunstenaars als Stanley Kubrick, Diane Arbus en Andy Warhol.

WestLicht presenteert het eerste retrospectief van Weegee's werk in Wenen. De expositie toont ongeveer 250 originele vintage afdrukken van de fotograaf. Zij weerspiegelen de alledaagse werkelijkheid van de werkende klasse in het midden van de vorige eeuw.

Additioneel presenteert WestLicht een selectie van zijn boeken, zoals Naked City, Weegee’s eerste eigen publicatie. De uitgave kwam tot stand in 1945 en is een van meest belangrijke en invloedrijke fotoboeken over New York.

foto: © Weegee/ICP, ca. 1939

Het voyeuristische karakter is kenmerkend voor de fotografie van Weegee, waarmee hij zich samen met een documentatie-achtige stijl onderscheidde van zijn tijdgenoten.

Alsof hij met zijn werk de mythe kritiseert van een Amerikaanse maatschappij zonder klassen en rascisme.

Weegee
Retrospektive 1932–1960

Auer Ory Photo Collection

22. November 2011 - 12. February 2012

WestLicht. Schauplatz für Fotografie
Westbahnstraße 40
1070 Vienna

+43 (0)1 522 66 36
www.westlicht.com

Gertrude Boers
| 07-11-2011
lifestyle