Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Beeldbewerking

Scott Kelby: Levendigere kleuren

Preview Scott Kelby Het Lightroom 3 boek, Hoofdstuk 4 Je foto's ontwikkelen (9)

Levendigere kleuren

Foto’s met volle, sprankelende kleuren hebben iets aantrekkelijks. (Daarom waren zoveel landschapsfotografen verslaafd aan de beroemde verzadigde kleuren van Velvia-film.) Met de schuifregelaar Verzadiging verhoog je weliswaar de kleurverzadiging van de foto, maar het probleem is dat alle kleuren in de foto intenser worden.

Terwijl de saaie kleuren meer kleur krijgen, krijgen de kleuren die al zijn verzadigd dat ook en tja... voor je het weet knallen de kleuren je tegemoet. Daarom wordt Lightrooms schuifregelaar Levendigheid misschien wel je persoonlijke Velvia.

Stap een:

In het onderdeel Presentie (onder in het deelvenster Standaard) vind je twee be- sturingselementen die de kleurverzadiging beïnvloeden. De schuifregelaar Verzadiging negeer ik om de genoemde redenen: alles wordt met dezelfde intensiteit verzadigd (een nogal ruwe aanpassing).

Als je deze schuifregelaar naar rechts sleept, wordt de foto kleurrijker, maar op een clowneske, onrealistische manier. (Zoals hier in het voorbeeld, hoewel een deel van de oververzadiging waarschijnlijk verloren ging toen voor het drukken van het boek de bestanden werden omgezet naar CMYK.) Zet na het uitproberen van Verzadiging de waarde weer op nul.

Stap twee:

Probeer nu eens de schuifregelaar Levendigheid. Deze heeft veel effect op saaie kleuren (zoals de roze bloemen) en tegelijkertijd juist weinig op kleuren met voldoende verzadiging. Bovendien laat het huidtinten zo veel mogelijk met rust.

Omdat dit over het algemeen een veel realistischere verzadiging oplevert en huidtinten niet worden aangetast, is deze instelling veel handiger. Hier zie je dat de blaadjes levendiger, maar niet clownesk worden (tot de vorige alinea wist ik niet eens hoe je dat woord schreef). De schuifregelaar Verzadiging gebruik ik alleen als ik de verzadiging van een overdreven kleurrijke foto wil verminderen, maar verder sla ik hem altijd over.

Lees meer over Het Lightroom 3 boek voor digitale fotografen.

Scott Kelby
| 27-10-2011
lifestyle