Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Prijswinnaars

Chinees staatspersbureau eert fotograaf Robin Utrecht

De Rotterdamse ANP-fotograaf Robin Utrecht heeft de eerste prijs gewonnen in een fotowedstrijd, georganiseerd door het Chinese staatspersbureau Xinhua News Agency.

Hij kreeg in de categorie Best Professional Singles Award de eerste prijs met de foto van een ondervoed kind in de Hoorn van Afrika dat door een arts van Artsen zonder Grenzen wordt onderzocht.

"Dit is echt fantastisch. Zo’n grote internationale prijs doet me erg goed", aldus Utrecht die kort geleden nog een prijs in Azië won. Hij kreeg in juli van dit jaar nog de merrit award bij de Yonhap International Press Photo Awards. Dat was met een foto van een hiv-kliniek in Johannesburg in Zuid-Afrika. "Erg leuk dat er wederom in Azië aandacht is voor mijn werk", zegt Utrecht.

foto: © Robin Utrecht

Helaas kon hij de prijs vandaag, maandag 17 oktober, niet zelf ophalen omdat hij voor het ANP aanwezig was bij de WK atletiek in Tokio.

"Het was een aangrijpend moment toen ik die foto maakte. Het kind lag zwaar ondervoed op de schoot van zijn vader. Terwijl het eigenlijk in goede handen was van een arts, keek het ventje de man met de angst in zijn ogen aan."

Utrecht is de laatste jaren regelmatig op reportage in het buitenland. Naast zijn werk voor het ANP, fotografeerde hij de afgelopen jaren de hongersnood en stammen in Ethiopië, het carnaval in Rio de Janeiro, de aardbeving in Haiti en de Arabische lente in Oman.

Utrecht verwierf in 2002 landelijke bekendheid met zijn foto van de vermoorde Pim Fortuyn in het mediapark in Hilversum. Hij won er over dat jaar de Zilveren Camera mee. Eveneens werd hij Fotojournalist van het jaar. De jaren die volgden, sleepte hij verschillende prijzen in de wacht, zoals de eerste prijs bij de Sony Photo Award in 2008, vorig jaar nog de eerste prijs bij de wedstrijd van National Geographic en een eervolle vermelding bij World Press Photo.

Lees hier meer over Robin Utrecht op deze website.

Ingezonden mededeling
| 17-10-2011
Boeken algemeen