Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Prijswinnaars

Winnaar publieksprijs Pride Photo Award 2011

Paul Koeleman wint de publieksprijs van Pride Photo Award 2011 met de serie Good Old Gays: portretten van homoseksuele en lesbische stellen die al langere tijd bij elkaar zijn.

Bijzonder is dat zowel de juryprijs als de publieksprijs van 2011 naar Nederlandse fotografen zijn gegaan. ‘Nederland staat bekend om zijn uitstekende portretfotografen’, zegt Joeri Kempen, projectmanager van Pride Photo Award.

Bezoekers van de expositie konden hun favoriet nomineren uit de 18 winnende fotoseries. De foto’s tonen de diversiteit van de lesbische, gay, biseksuele en transgender (LGBT) gemeenschap en zetten mensen aan het denken over mannelijkheid en vrouwelijkheid.

De serie Good Old Gays van Paul Koeleman had met 18% van de stemmen een forse voorsprong op de nummer twee: A Series of Questions van de Amerikaanse fotograaf L Weingarten met 14,5%. Op zijn foto’s houden transgenders een bord omhoog met een vraag die hen is gesteld, zoals: ‘Do you still have a vagina?’ en ‘Why can’t you be a regular gay guy?’ De nummer drie was eveneens een Nederlander: Same Time Same Place van Martijn Gijsbertsen.

‘Het is opvallend dat er zoveel Nederlandse winnaars zijn’, zegt Joeri Kempen. Vijf van de 18 winnaars van 2011 komen uit Nederland. Dit geeft aan dat het niveau van de Nederlandse inzendingen hoog was. De juryprijs ging naar de foto Leon van Trea van Drunen. Zij fotografeerde een 12-jarige transjongen.

“Het idee dat homo’s en lesbiennes alleen maar in darkrooms hangen en niet in staat zijn een lange relatie hebben klopt niet” zegt Koeleman. Zijn serie laat zien dat homostellen wel in staat zijn om een normale, langdurige relatie te hebben. De gefotografeerde stellen zijn langer dan dertig jaar bij elkaar.

Ingezonden mededeling
| 14-10-2011
lifestyle