Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Beeldbewerking

Scott Kelby: Meer pit in je foto’s

Preview Scott Kelby Het Lightroom 3 boek, Hoofdstuk 4 Je foto's ontwikkelen (8)

Meer pit in je foto’s

Toen de mensen bij Adobe de schuifregelaar Helderheid ontwikkelden, over- wogen ze een tijdje de schuifregelaar ‘Pit’ te noemen. Want met het contrast dat hij toevoegt in de middentonen, laat hij de foto er, ehm... pittiger uitzien. Dus ren naar deze schuifregelaar zodra je een foto tegenkomt die wel wat meer pit kan gebruiken. (Ik gebruik hem voor bijna elke foto.)

Stap een:

Hier zie je de originele foto, zonder gebruik van de schuifregelaar Helderheid. Zoals gezegd, brengt deze instelling meer contrast in de middentonen. Het lijkt alsof de middentonen zijn verscherpt, wat net dat beetje extra pit geeft.

Maar zoom eerst in tot een 1:1-weergave, zodat je het effect van de schuifregelaar goed kunt zien. Ga naar het deelvenster Navigator en klik op de knop 1:1 voor een weergave van 100%.

Stap twee:

Sleep nu de schuifregelaar Helderheid naar rechts voor wat meer pit en contrast in de middentonen. (Als je naar links sleept, neemt het contrast in de middentonen juist af. De waarde -100 is bijvoorbeeld erg geschikt voor het zachter en diffuus maken van portretten.)

Voor vrijwel elke foto kies ik bij Helderheid een waarde van tussen +25 en +50. De enige uitzonderingen zijn foto’s die ik met opzet zachter wil hebben en waar ik minder contrast in wil. (Zo houd ik voor een portret van een moeder met baby of een close-up van een vrouw de schuifregelaar Helderheid op 0 of gebruik ik een negatieve waarde.)

Bij foto’s die de aanpassing als het ware absorberen, zoals foto’s van gebouwen of eindeloze landschappen, ga ik soms tot +75. Maar zoals altijd geldt dat je tijdens het slepen met de schuifregelaar de foto in de gaten moet houden en zelf moet beoordelen wat er het beste uitziet.

In dit voorbeeld zie je duidelijk het effect van de schuifregelaar Helderheid. Ik sleepte hier naar 100, maar zoals gezegd is 75 eigenlijk mijn bovengrens. (Soms verschijnt er rond de randen van je onderwerp een donkere gloed als je te ver sleept.)

Lees meer over Het Lightroom 3 boek voor digitale fotografen.

Scott Kelby
| 07-10-2011
Boeken algemeen