Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

De favoriete foto van...

Beeldende kunstenaar Ruud van Empel

foto: © Ruud van Empel

'Mijn werk valt eigenlijk onder collagekunst - en binnen de fotografie valt het weer onder de beeldende kunst, waarbij ik gebruikmaak van Photoshop. Fotohistorici weten nog niet goed wat ze daarvan moeten vinden.

Ook dit werk is een digitaal uitgevoerde collage van foto’s die ik zelf heb geschoten, in de studio maar ook op locatie. Het is een stilleven, een reconstructie om spullen vast te leggen, die een emotionele waarde hebben, om ze vast te houden voor de toekomst. Het is gemaakt na het overlijden van mijn moeder (december 2007) en maakt onderdeel uit van de uit zes werken bestaande serie Souvenirs. De spullen die je ziet, trof ik in haar laatste woning aan en hebben ooit in mijn ouderlijk huis gestaan.

Het is in styling, niet geënsceneerd. De spullen hebben min of meer zo op het dressoirkastje opgesteld gestaan, inclusief het kleedje. De klok gemaakt door mijn vader, de wandtegeltjes, een foto van mij als tweejarig ventje, het houten, Chinese poppetje, de verzilverde asbak, de bierpul... Ze zijn geplaatst aan de hand van oude kiekjes van mijn vader. In die tijd, begin jaren zestig, was het heel normaal dat als je ergens kwam, je een souvenir kocht als klein aandenken. Zoals het wegbewijzeringspaaltje links - dat kan open en daar kon je dan sigaretten voor de visite in doen.

Het punt is dat ik het allemaal niet kon weggooien, ik wilde het bewaren, hoewel ik het allemaal ontzettend lelijk vind. Het is oude troep, die me als kind al irriteerde – met name de bierpul vond ik spuuglelijk. Maar dat is misschien wel het thema van deze serie. Het effect is dat het, ondanks de lelijkheid van de spullen, als geheel schoonheid heeft. Je moet het onderwerp begrijpen om de schoonheid ervan te zien.

Sir Elton John heeft dit werk gekocht. Ook hij had de herkenning uit zijn jeugd. Die was niet hetzelfde, maar hij begreep wat er bedoeld werd en vond het heel bijzonder. Het gaat over het verlies van je jeugd, je ouders, de vergankelijkheid. En dan blijf je over met die spulletjes - en dat is het.'


Naam: Ruud van Empel (Breda 1958)
Woonplaats: Amsterdam
Info: www.ruudvanempel.nl

Cees Visser
| 21-09-2011
Boeken algemeen