Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Actueel

Nieuwe fotoprijs als eerbetoon aan Tim Hetherington

Als eerbetoon aan de onlangs overleden fotograaf Tim Hetherington hebben World Press Photo en Human Rights Watch samen een nieuwe prijs in het leven geroepen: de Tim Hetherington Grant. Dit is gisteravond bekend gemaakt tijdens het avondprogramma op het Franse festival voor fotojournalistiek Visa pour l'Image in Perpignan.

In april van dit jaar werd de Britse fotograaf en filmmaker Tim Hetherington gedood bij een mortieraanval in de Libische stad Misrata. Hij deed als fotograaf in Libië verslag van de strijd tussen de opstandelingen en de troepen van kolonel Kadhafi.

Hetherington won in 2008 de World Press Photo 2007 voor een foto van een Amerikaanse soldaat in Afghanistan. Ook bracht hij vorig jaar de documentaire Restrepo uit. Daarvoor maakte hij een jaar lang deel uit van een Amerikaans legerpeloton in Afghanistan.

foto: © Alex de Smit
Tim Hetherington aan het woord in de Oude Kerk te Amsterdam

Hoewel Tims leven op veertigjarige leeftijd tot een abrupt einde kwam, krijgt zijn nalatenschap als fotojournalist en filmmaker nog steeds vorm door deze nieuwe fotoprijs, die met de hulp van zijn ouders Alastair en Judith Hetherington tot stand is gekomen.

De jaarlijkse prijs die 20.000 euro waard is zal uitgereikt worden aan een fotograaf die aansluit bij het human rights thema dat Hetherington bezielde.

De deadline voor inzendingen is 15 oktober a.s. Een selectieteam zal daarna bijeenkomen in Amsterdam en de naam van de winnaar bekend maken op 5 november 2011.

Hetherington gebruikte fotografie als communicatiemiddel. Lees hier meer over Tim Hetherington.

Gertrude Boers
| 04-09-2011
Boeken algemeen