Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Beeldbewerking

Scott Kelby: Voor en na vergelijken

Preview Scott Kelby Het Lightroom 3 boek, Hoofdstuk 4 Je foto's ontwikkelen (5)

Voor en na vergelijken

Eerder in het boek kwam je al eens een voor/na-vergelijking tegen. Ik heb je alleen nog niet laten zien hoe je dat doet. Ik ben overigens erg tevreden met de voor/na-vergelijkingen in Lightroom. Het programma biedt veel flexibiliteit om ze te zien zoals je ze wilt zien.

Stap een:

Als je in de module Ontwikkelen werkt en wilt weten hoe je foto er uitzag voordat je hem bewerkte (de ‘voor’-afbeelding), druk dan op de -toets (backslash).

Rechtsboven in de afbeelding verschijnt het woord Voor (zie afbeelding). In deze foto, uit dezelfde serie voor de witbalans, zie je het warme origineel.

Zelf gebruik ik deze voorvertoning veruit het meest. Met dezelfde -toets (backslash) keer je terug naar de bewerkte afbeelding. (Er staat nergens ‘Na’, maar ‘Voor’ verdwijnt eenvoudigweg.)

Stap twee:

Gebruik de Y-toets voor een vergelijking waarbij de afbeeldingen naast elkaar in beeld verschijnen. Zie je liever een gedeeld beeld, klik dan op de kleine knop Doorloopt de weergaven Voor en Na, op de werkbalk onder de voorvertoning (zie de onderste afbeelding). Gebruik de T-toets om de werkbalk in beeld te brengen als je die om een of andere reden niet ziet.

Klik je nu opnieuw op de kleine knop met de Y, dan staan de beelden niet naast elkaar maar onder elkaar. Klik opnieuw op de kleine knop voor een over de breedte gesplitst beeld. Met de D-toets keer je terug naar de weergave Loep.

Opmerking: Even voor de duidelijkheid. Speciaal voor deze reportage droeg Orsolya, ons model, een topje zonder schouder- bandjes. Ik zeg het toch maar even, zodat je niet denkt dat ze (kuch) in d’r nakie stond. Wees eerlijk, dat dacht je toch?

Lees meer over Het Lightroom 3 boek voor digitale fotografen.

Scott Kelby
| 23-08-2011
Boeken algemeen