Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Beeldbewerking

Scott Kelby: Lightroom 3 upgrade

Preview Scott Kelby Het Lightroom 3 boek, Hoofdstuk 4 Je foto's ontwikkelen (1)

Lees dit eerst bij een upgrade van een eerdere versie

Tot Lightroom 3 gebruikte Lightroom (en ook Adobe Camera Raw) een verwerkingsproces dat nog uit 2003 stamde. In Lightroom 3 kwam Adobe met een flinke verbetering in het ontwikkelen van afbeeldingen. Bewerkte je de afbeeldingen in een eerdere versie van Lightroom, dan moet je een paar belangrijke dingen weten voor ze gaat bewerken. Je mag zelf weten of je gebruik maakt van de verbeteringen of niet.

Stap een:

Als je nieuwe afbeeldingen importeert die je niet in een eerdere Lightroom-versie be- werkte (ze komen bijvoorbeeld rechtstreeks van je camera), gebruik je automatisch de nieuwe verwerkingstechnologie. Het maakt daarbij niet uit of je fotografeerde in Raw, TIFF of JPEG of misschien wel Photoshop- bestanden of DNG’s importeerde.

Op dit punt is alles goed, zijn er geen problemen en hoef je ook niets te beslissen. Je plukt vanzelf de vruchten van de nieuwste tech- nologie. Werk je met afbeeldingen die je in een eerdere Lightroom-versie bewerkte, dan is het anders. Maar dit heb je niet in de gaten als je de afbeelding in de weergavemodus Loep van de module Bibliotheek bekijkt.

Stap twee:

Als je de geïmporteerde afbeelding in een eerdere Lightroom-versie bewerkt hebt, verschijnt er rechtsonder in de afbeelding een waarschuwing (in de vorm van een uitroepteken) zodra je overschakelt op de module Ontwikkelen.

Klik je op die waarschuwing, dan verschijnt het dialoog- venster Verwerkingsversie bijwerken dat je de mogelijkheid biedt de foto bij te werken met de nieuwste technieken (Adobe noemt deze nieuwe versie ‘Verwerkingsversie 2010’.)

Klik op Annuleren als je bij de oude versie uit 2003 wilt blijven. Besluit je op de knop Bijwerken te klikken, dan werkt het programma alleen die ene foto bij. Klik op de knop Alle filmstripfoto’s bijwerken als je alle geïmporteerde foto’s wilt updaten.

Stap drie:

Halverwege het dialoogvenster Verwerkingsversie bijwerken zie je het selectievakje Wijzigingen via Voor/Na bekijken. Als je dit inschakelt, zie je een voorbeeld van hoe de foto er na bijwerken uitziet. Dit is handig, want als het resultaat je om een of andere reden niet bevalt, maak je de bewerking snel ongedaan met Command-Z (pc: Ctrl-Z).

Hier zie je de voor/na-vergelijking van de foto waar ik mee bezig ben. Hoewel het verschil minimaal is, vind ik de rijkere kleuren van de bijgewerkte foto beter. De tinten lijken wat warmer, maar nogmaals, het is minimaal. (En ik vraag me af wat er van over is als de afbeelding afgedrukt is in het boek dat je nu in handen hebt.)

Ik heb het nog niet meegemaakt dat een foto dramatisch veranderde bij een update naar de nieuwe Verwerkingsversie 2010 en in de meeste gevallen zag ik zelfs helemaal geen verschil.

Stap vier:

Je kunt de foto nu ook laten zoals hij is en hem later bijwerken. Kies dan in het menu Instellingen de optie Bijwerken naar huidige verwerking (2010). Direct onder die optie staat de optie Verwerking. In het submenu van Verwerking kun je kiezen of je de verwerking van 2010 of van 2003 wilt.

TIP: Deelvenster Verzamelingen in de module Ontwikkelen

In Lightroom 3 is voor het eerst het deelvenster Verzamelingen beschikbaar in de module Ontwikkelen. Als je met een andere verzameling wilt werken, hoef je dus niet langer heen-en-weer te springen tussen Ontwikkelen en Bibliotheek. Daarmee is het deelvenster Verzamelingen nu in elke module beschikbaar.

Ik had weinig invloed op de ontwikkelingen binnen Lightroom, maar ik kon Adobe er wel van overtuigen dat ze dit moesten aanpassen. Op dezelfde dag kreeg ik een e-mail met daarin ‘We hebben het toegevoegd’. Ze vertelden me wel dat ik zulke snelle aanpassingen niet vaker hoef te verwachten. ;-)

Scott Kelby
| 29-07-2011
lifestyle