Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Cameratips

Scott Kelby: Wanneer gebruik je de scherpstelring?

Preview Scott Kelby’s digitale fotografie boek, Hoofdstuk 3 De waarheid over lenzen (14)

Wanneer gebruik je de scherpstelring?

Bij de meeste lenzen kun je de autofocus uitschakelen en handmatig scherpstellen. Maar bij veel moderne lezen is zelfs een combinatie mogelijk: laat eerst de autofocus een uitgangspunt zoeken en verfijn de focus dan handmatig met de scherpstelring (aan het eind van de lens).

Er zijn fotografen die dit steeds opnieuw zo doen (beginnen met autofocus en dan met de hand bijstellen). Maar de meesten (ik ook) laten het werk over aan de briljante autofocusfunctie.

Wil je de focus met de hand bijstellen met de scherpstelring, laat dan eerst de autofocus zijn ding doen. Vergrendel het scherpstelpunt en ga dan pas met de scherpstelring aan de slag.

Een extreem snelle lens voor studiowerk

Door de jaren heen heb ik nogal wat fotografen ontmoet die voor bakken geld echt snelle lenzen aanschaften. (Bijvoorbeeld f/2.8-lenzen en f/4-lenzen. Hoe sneller de lens, hoe meer je betaalt.) En dat terwijl ze vooral of alleen maar in de studio werken. Dit is een goed voorbeeld van geld over de balk smijten. Waarschijnlijk fotograferen ze maar zelden met f/2.8 of f/4. Ze fotograferen immers nooit bij weinig licht. (Ze zitten in een studio. Willen ze meer licht, dan verhogen ze gewoon het vermogen van de studioflitsers.)

De moraal van dit verhaal: fotografeer je nooit bij minder licht, dan heb je helemaal geen dure, extreem snelle lenzen nodig. Bewaar je geld voor andere apparatuur en accessoires. (Je dacht vast dat ik alleen zou zeggen ‘Bewaar je geld’, maar ik heb je spaarcenten al voor andere leuke spullen gereserveerd, bijvoorbeeld studioflitsers.)

Lees meer over Scott Kelby’s digitale fotografie boek.

Scott Kelby
| 11-07-2011
Boeken algemeen