Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Cameratips

Scott Kelby: Wanneer gebruik je een tilt-shiftlens?

Preview Scott Kelby’s digitale fotografie boek, Hoofdstuk 3 De waarheid over lenzen (12)

Wanneer gebruik je een tilt-shiftlens?

Over bijzondere lenzen gesproken! Deze lens wordt voornamelijk gebruikt voor architectuurfotografie. Omdat je een deel van de lens kunt verschuiven, voorkom je dat gebouwen naar boven toe vervormen.

Fanatieke architectuurfotografen zweren erbij en zonder die lens zouden velen van hen zich niet eens wagen aan het fotograferen van gebouwen. Zoals elke speciale lens zijn ook deze lenzen uiteraard niet goedkoop.

Zorg dat het filter ook op de lens past

Als je een filter koopt, zorg dan dat je er een neemt die op je lens past. Sommige lenzen hebben een grotere diameter dan andere, dus controleer of het filter dezelfde diameter (in millimeter) heeft als de lens waar hij op komt. Zo heb ik voor mijn 18-200mm-lens een 72mm-filter, maar op mijn 70-200mm-lens past alleen een filter van 77 mm.

Wil je snel uitvinden wat het juiste formaat is? Ga naar de website van B&H Photo (www.bhphotovideo.com), zoek je lens en eronder verschijnt vanzelf een lijst met filteraccessoires. Ze laten je alleen het voor die lens geschikte formaat zien. Heb je een filter dat je op een net iets grotere of kleinere lens wilt gebruiken, dan zijn er soms adapters verkrijgbaar waarmee je de twee toch passend krijgt. Werkt prima.

Lees meer over Scott Kelby’s digitale fotografie boek.

Scott Kelby
| 07-07-2011
lifestyle