Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Boeken

Platons ontwapenende kracht

Hij fotografeert voor The New Yorker, Time, Rolling Stone, Diesel, Levi’s en heeft alle grote namen voor zijn lens gehad: Platon. Gisteren was hij in het Amsterdamse Hotel V om zijn nieuwste en tweede boek Power te presenteren.

Wat allemaal begon met een lullig baantje als Engelse student, is uitgelopen tot succes van wereldformaat. In zijn boek Power legt Platon de grote leiders van deze aarde, van Obama tot onze eigen J.P. Balkenende, vast op de gevoelige plaat. Gewapend met zijn Hasselblad en ontwapenende openheid krijgt Platon het allemaal voor elkaar.

Kwetsbaar

Platon vertelt tijdens de presentatie over zijn meest bijzondere ervaringen in de fotografie en geeft de mensen in de zaal ook wat tips mee. “Verwacht niet van je ‘modellen’ dat zij zich openstellen naar jou, als jij je niet openstelt naar hen. Het is niet erg om kwetsbaar te zijn, wees oprecht.”

Platon zegt nooit research te doen naar de mensen die hij fotografeert en hen liever te benaderen als mens, dan als legende. Ook benadrukt hij dat zenuwen helemaal geen probleem hoeven te zijn, zolang je die energie maar in banen leidt.

People skills

De foto op zich is maar een fractie van het werk, zegt Platon. Het gaat vooral om het psychologische aspect, ‘the people skills’, zoals hij het noemt. Door zijn passie, enthousiasme en bijzondere en ontroerende verhalen hangt de hele zaal aan zijn lippen en zitten gasten verschillende keren met tranen in hun ogen te luisteren.

Hoewel een foto als in het spreekwoord meer dan duizend woorden zegt, zijn Platon’s woorden misschien wel net zoveel waard als zijn foto’s.

Power: Portraits of World Leaders - Platon
Pagina's: 224
Prijs: € 30,95
Uitgever: Chronicle Books
ISBN: 9781452100586

BESTEL DIT BOEK:

Michèle Giebing
| 06-07-2011
Boeken algemeen