Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Hardware

Veel PEN nieuws bij Olympus

Bij Olympus pakken ze uit met een waaier aan nieuwigheden in het PEN gamma, de systeemcamera’s van het merk die gebruik maken van het Micro Four Thirds lenzensysteem.

Olympus E-P3
Olympus E-P3

Om te beginnen zijn er drie nieuwe toestellen, waarvan de Olympus E-P3 het nieuwe vlaggenschip is.

Dit model beschikt over een supersnel AF-systeem, een opklapbare flits, een uitgebreide manuele bediening en een OLED beeldscherm met touch bediening.

De maximum resolutie bedraagt 12,3 megapixel en het ISO bereik kan tot 12800 worden ingesteld. Tot slot is ook dit model uiteraard voorzien van Full HD video.

Olympus PEN E-PM1

Het tweede nieuwe toestel in het PEN gamma is de Olympus PEN E-PM1, die ook onder de bijnaam PEN Mini gekend is.

Olympus PEN E-PM1

Zoals de bijnaam doet vermoeden is dit een zeer klein en licht model, dat desalniettemin toch over 12 megapixel, ISO 12800 en HD video beschikt. Het scherpstelsysteem is ook supersnel, met niet minder dan 35 scherpstelpunten.

Olympus E-PL3

De laatste van de nieuwe PEN toestellen is de Olympus E-PL3. Ook dit model beschikt over een maximum resolutie van 12 megapixel en een supersnel autofocus systeem, alsook een HD video functie.

Uniek voor de E-PL3 is het kantelbare 3 inch LCD beelscherm dat het nog makkelijke maakt om vanuit creatieve hoeken te filmen of te fotograferen.

Nieuwe lenzen

Naast de drie nieuwe toestellen presenteert men bij Olympus ook nog eens twee nieuwe lenzen voor het PEN Micro Four Thirds systeem. De eerste van deze nieuwe objectieven is de Olympus M.Zuiko Digital ED 12mm f/2, een vast groothoekobjectief met een lichtsterkte van niet minder dan 2.0. De lens heeft een extra stille werking, iets wat zeker dankzij video steeds belangrijker wordt.

Olympus M.Zuiko Digital ED 12mm f/2 en de Olympus M.Zuiko Digital 45mm f/1.8

Het tweede nieuwe Micro Four Thirds objectief is de Olympus M.Zuiko Digital 45mm f/1.8, een zeer lichtsterk objectief die dankzij de 2x crop factor van het Micro Four Thirds systeem perfect geschikt is voor potretfotografie. Ook deze lens is speciaal ontworpen om zo geruisloos mogelijk te werken, waardoor ze ook uitermate geschikt is voor video opnames.

Olympus FL-300R

We zijn nog steeds niet helemaal rond met alle PEN nieuwigheden, want Olympus presenteert ook nog de Olympus FL-300R, een flitser die zowel voor Four Thirds als Micro Four Thirds toestellen geschikt is, maar vooral bedoeld is voor toestellen uit de tweede groep. Het richtgetal bedraagt 20 bij ISO 100 en de flitser is voorzien van een ingebouwde adapter voor als je met supergroothoeklenzen gaat werken.

Kristof Dielis
| 06-07-2011
Boeken algemeen