Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Cameratips

Scott Kelby: Het idee achter zonnekappen

Preview Scott Kelby’s digitale fotografie boek, Hoofdstuk 3 De waarheid over lenzen (10)

Het idee achter zonnekappen

Een zonnekap maakt de lens langer en draagt zo bij aan een professionele uitstraling. Maar een zonnekap vervult nog twee andere belangrijke rollen. (Eentje is bekend, de ander wat minder.)

Op de eerste plaats voorkomt de zonnekap dat licht van de zon of van een flitser in de lens komt en de foto’s verbleekt. Tegenwoordig worden de meeste kwaliteitslenzen geleverd met een op maat gemaakte zonnekap. De andere, minder bekende, rol van de zonnekap is het beschermen van de lens tegen krassen of zelfs breken

Je wilt niet weten hoe vaak ik mijn lens al tegen een stoel heb gestoten of tegen de hoek van een tafel of zelfs tegen een muur als ik iets te krap de bocht nam. Maar het enige wat ik dan hoorde was het geluid van terugstuiterend plastic. Zonder zonnekap waren er zeker al flink wat lenzen beschadigd of gesneuveld. Maar dankzij mijn zonnekap niet één.

Ik laat de zonnekap altijd op de lens zitten. Bovendien ziet het er cool uit. (Niet verder vertellen dat ik dat zei.) Je kunt de zonnekap trouwens ook omgekeerd op de lens zetten. Erg handig voor als je de camera in je cameratas opbergt of niet gebruikt. Ik grijp een zonnekap... als ik hem bij een nieuwe lens krijg en dan haal hem er niet meer af.

Lees meer over Scott Kelby’s digitale fotografie boek.

Scott Kelby
| 03-07-2011
lifestyle