Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Cameratips

Scott Kelby: Lenzen met ingebouwde beeldstabilisatie

Preview Scott Kelby’s digitale fotografie boek, Hoofdstuk 3 De waarheid over lenzen (8)

Lenzen met ingebouwde beeldstabilisatie

Lensfabrikanten weten dat veel mensen het lastig vinden om bij weinig licht vanuit de hand te fotograferen. Daarom ontwikkelden ze functies die voorkomen dat de lens beweegt, voor scherpere foto’s bij weinig licht.

Nikon noemt deze ‘anti-beweging’-technologie VR, wat staat voor Vibration Reduction. Canon noemt het IS, wat staat voor Image Stabilisation. Passende namen, want het is precies wat ze doen. Ze houden je lens stil zodat je scherpere beelden krijgt. Maar eigenlijk levert het alleen iets op als je fotografeert met een langzame sluitertijd. Bij daglicht zie je geen verschil.

De sluitertijd is dan kort genoeg om alle beweging te bevriezen en er is geen enkele reden er nog eens beeldstabilisatie tegenaan te gooien. Ingebouwde beeldstabilisatie helpt je juist in situaties met weinig licht. Fotografeer je regelmatig in kerken, musea, theaters en op andere duistere locaties, kijk dan eens naar een lens met ingebouwde beeldstabilisatie. (Ze kosten meestal iets meer.)

Lenzen die van zichzelf al erg snel zijn, bijvoorbeeld een f/1.8 of f/1.4, hebben dit trouwens maar zelden. En dan nog iets: schakel de beeldstabilisatie uit als je een statief gebruikt. (Er zit een schakelaartje op de lens.) Anders loop je het risico dat de lens schudt omdat de beeldstabilisatie beweging zoekt.

Active VR voor Nikon-gebruikers

Ben je een Nikon-gebruiker, dan heeft je VR-lens misschien de optie ‘Active’. Schakel deze in als je op een bewegend oppervlak staat. (Als je bijvoorbeeld vanaf een boot fotografeert, vanuit een rijdende auto of vanaf een ophaalbrug.)

Lees meer over Scott Kelby’s digitale fotografie boek.

Scott Kelby
| 28-06-2011
Boeken algemeen