Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Cameratips

Scott Kelby: Wanneer gebruik je een supertelelens?

Preview Scott Kelby’s digitale fotografie boek, Hoofdstuk 3 De waarheid over lenzen (6)

Wanneer gebruik je een supertelelens?

Deze wordt ook wel ‘de lange lens’ genoemd (vanwege de enorme toeter voor op je camera). Gebruik hem als je iets echt flink dichtbij wilt halen. De brandpuntsafstand van deze lenzen ligt meestal zo tussen de 300 mm en 600 mm (of hoger). Ze worden vooral gebruikt bij sportfotografie, voor luchtfoto’s en bij het fotograferen van dieren en vogels in de natuur.

Je kunt natuurlijk een supertelelens met een vaste brandpuntsafstand kopen (bijvoorbeeld een 400 mm f/5.6 van Canon), maar er bestaan ook supertelezoomlenzen. (Ik heb een 200-400 mm f/4 van Nikkor.)

Als je een lens wilt waarmee je ook bij minder licht kunt fotograferen (bijvoorbeeld een f/4 of f/2.8), dan loopt dat flink in de papieren. (De prijs van de Canon 500 mm f/4-lens ligt zo rond de 5000 euro.) Ze zijn zo duur omdat de lage diafragmawaarde zorgt dat je ook bij minder licht nog steeds bewegingen bevriest. Handig als je ’s avonds sportwedstrijden fotografeert.

Maak je voornamelijk overdag bij helder zonlicht sportfoto’s, dan mag het ook een goedkopere supertelelens zijn (bijvoorbeeld de EF 100-400 mm f/4.5-5.6 van Canon voor ongeveer 1400 euro). Een lange lens heeft ter ondersteuning meestal een eenbenig statief (ook bekend als ‘monopod’) nodig. Deze bevestig je via een ring die om de lens zit en zo ondersteun je meteen de camera die aan de lens zit. Het werkt stukken beter dan het klinkt! Ik grijp meteen naar deze lens als... ik sportopnamen maak.

Lees meer over Scott Kelby’s digitale fotografie boek.

Scott Kelby
| 24-06-2011
lifestyle