Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Cameratips

Scott Kelby: Wanneer gebruik je een groothoekzoomlens?

Preview Scott Kelby’s digitale fotografie boek, Hoofdstuk 3 De waarheid over lenzen (5)

Wanneer gebruik je een groothoekzoomlens?

Tegenwoordig zie je hem overal opduiken, bijvoorbeeld bij portretten en reisreportages, maar eigenlijk is deze lens geboren voor landschapsfotografie. Hij laat zoveel zien dat het misschien wel de perfecte lens voor landschappen is. (Ben je een dvd- of blu-ray-kenner, beschouw een groothoekzoomlens dan maar als een anamorf breedbeeld.)

Deze lenzen komen niet onder de 12 mm en mijn favoriet is mijn 14-24 mm f/2.8-lens. Zie je een lens onder 12 mm (bijvoorbeeld 11 mm of 10,5 mm), dan is dat meestal een visooglens. En daar kun je bij het fotograferen van landschappen vaak beter van afblijven.

Heb je een digitale spiegelreflexcamera met fullframesensor en gebruik je een groothoekzoomlens voor fullframesensoren (bijvoorbeeld een Nikkor 14-24mm f/2.8), dan heb je daarmee een veel groter bereik dan wanneer je dezelfde lens op een gewone digitale spiegelreflexcamera zet of als je een gewone lens op een gewone camera gebruikt. (In hoofdstuk 7 ‘Natuurfoto’s’ lees je meer over het verschil tussen fullframecamera’s en gewone camera’s.)

En dan is de camera natuurlijk in zijn nopjes: als je echt veel in beeld kunt brengen. Als het gaat om lenzen, merk je bij groothoeklenzen waarschijnlijk de grootste verbetering. In combinatie met een fullframecamera geven ze je een heerlijk groot bereik. Ik grijp meteen naar deze lens als... ik landschappen fotografeer.

Lees meer over Scott Kelby’s digitale fotografie boek.

Scott Kelby
| 24-06-2011
Boeken algemeen