Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Cameratips

Scott Kelby: Wanneer gebruik je een telezoomlens?

Preview Scott Kelby’s digitale fotografie boek, Hoofdstuk 3 De waarheid over lenzen (3)

Wanneer gebruik je een telezoomlens?

Wil je dichtbij komen en flink inzoomen, dan is hier je lens. Je kunt natuurlijk een gewone telelens nemen (met een vaste brandpuntsafstand van bijvoorbeeld 200 mm). Maar als je dan te ver of juist te dichtbij staat, zit er niets anders op dan zelf dichterbij of verder weg te gaan staan.

Maar je had ook een telezoomlens kunnen kiezen (bijvoorbeeld een waarmee je vanaf 80 mm flink kunt inzoomen tot bijvoorbeeld 300 mm).

Sta je dan te dichtbij of juist te ver weg, dan zoom je gewoon in of uit zonder ook maar een stap te verzetten. En dat biedt een wereld van verschil voor je composities.

Ik gebruik mijn telezoomlens voor alles van portretten tot sportwedstrijden en zelfs voor het fotograferen van gebouwen. (Meestal probeer ik dan niet het hele gebouw erop te krijgen, maar zoom ik in en stel ik scherp op een interessant onderdeel van een gebouw.) Ik grijp meteen naar deze lens als... ik portretten of sportwedstrijden fotografeer.

Slinger je creativiteit aan met slechts een enkele lens

Gebruik de volgende keer dat je in een creatieve bui bent eens de hele dag maar één lens. Heb je alleen een zoomlens, gebruik dan maar één zoombereik (ingezoomd of juist helemaal uitgezoomd) en fotografeer de hele dag met die brandpuntsafstand. Je wordt vanzelf creatief als je niet de juiste lens voor een bepaalde opname hebt.

Lees meer over Scott Kelby’s digitale fotografie boek.

Scott Kelby
| 19-06-2011
Boeken algemeen