Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Cameratips

Scott Kelby: Wanneer gebruik je een visooglens?

Preview Scott Kelby’s digitale fotografie boek, Hoofdstuk 3 De waarheid over lenzen (2)

Wanneer gebruik je een visooglens?

Een passendere naam is haast niet denkbaar. Deze lenzen geven je een ongelofelijk breed, haast rond beeld. De lens zelf is overigens zo bol als een vissenoog. Maar ik weet eerlijk gezegd niet of de naam op het uiterlijk van de lens slaat of op de foto’s die je ermee maakt.

Het visoogeffect moet je niet te vaak zien, want dan wordt het snel afgezaagd. Het is dan ook echt zo’n lens die je voor speciale gelegenheden bewaart.

Maar in de juiste situatie ziet het er echt fascinerend uit. (Sta je in een groep mensen of zit je in een restaurant, houd de camera dan eens hoog in de lucht en fotografeer recht omlaag.) Een visooglens zorgt wel voor een flinke vervorming van de horizon. Probeer de lens zo horizontaal mogelijk voor je te houden om de vervorming beperkt te houden.

Ga je juist voor het creatievere effect, dan zijn er geen regels. Veel plezier! Ik grijp meteen naar deze lens als... ik in een mensenmassa terechtkom, als ik boven in een stadion sta en alles in beeld wil krijgen of als ik wolkenkrabbers fotografeer en ze er helemaal op wil krijgen.

Kelby’s apparatuuradvies

- Nikkor AF 10.5mm f/2.8 visooglens (rond 700 euro)
- Canon EF 15mm f/2.8 visooglens (rond 650 euro)
- Sigma 10mm f/2.8 visooglens (rond 700 euro), geschikt voor Nikon, Canon en andere merken

Lees meer over Scott Kelby’s digitale fotografie boek.

Scott Kelby
| 07-06-2011
Boeken algemeen