Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Cameratips

Scott Kelby: Wanneer gebruik je een groothoeklens?

Preview Scott Kelby’s digitale fotografie boek, Hoofdstuk 3 De waarheid over lenzen (1)

Wanneer gebruik je een groothoeklens?

Een gewone groothoeklens (en dus geen ‘supergroothoek’) is zo’n 24 tot 35 mm. En als je landschappen fotografeert, kun je eigenlijk niet zonder, want hij laat zoveel meer van de omgeving zien. Denk maar aan hoeveel meer je ziet op een breedbeeldtelevisie, daar lijkt het op.

Groothoeklenzen zijn ook erg populair voor het fotograferen van omgevingsportretten. (Je kent ze wel uit tijdschriften: reportages over een beroemdheid, politicus of zakenman waarbij dan ook een stuk van de omgeving in beeld verschijnt.) Fotografeer je bijvoorbeeld een brandweerman in zijn kazerne, dan laat je met een groothoeklens ook iets of misschien zelfs veel van die brandweerwagen zien.

Deze lenzen zijn ook geweldig om een beeld te schetsen. Stap flink naar voren en het wordt interessant. Er bestaan ook groothoekzoomlenzen (mijn favorieten) die van groothoek tot normaal zoomen (net als een 24-70 mm) en zelfs supergroothoekzoomlenzen van 12-24 mm. Ik grijp meteen naar deze lens als... ik landschappen ga fotograferen en geen fullframecamera gebruik.

Kelby's apparatuuradvies

- AF Nikkor 24mm f/2.8D autofocus groothoeklens (rond 350 euro)
- Canon EF 24mm f/2.8 autofocus groothoeklens (rond 300 euro)
- Sigma 28mm f/1.8 lens (rond 350 euro), voor Nikon, Canon en andere

Lees meer over Scott Kelby’s digitale fotografie boek.

Scott Kelby
| 07-06-2011
lifestyle