Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Actueel

Hipstamatic: voor vintage fotografie

Hipstamatic, de iPhone webapplicatie (App) die je telefoon ‘omtovert' tot vintage camera is immens populair. Retrofoto's worden massaal geüpload op social media als Facebook, Flickr en Twitter. De Kunsthal Rotterdam wijdt een kleine voorjaarstentoonstelling aan het Hipstamatic fenomeen.

Uit een Flickr groep met ruim 1.500 iPhone foto's is een internationale selectie van zestig Hipstamatics geselecteerd die het retrogevoel van de App verbeelden.

foto: © Maarten Laupman
Film: Kodot Grizzled

Met zijn gemanipuleerde foto's geeft Hipstamatic een nieuwe, hippe dynamiek aan de soms saaie werkelijkheid. Eenvoudige foto's genomen met de mobiele telefoon veranderen met de webapplicatie (App) in beelden van weleer: zuurstokroze, vergeeld of zwart-wit, met grove korrels en rafelranden.

De Hipstafan kan kiezen uit verschillende rolletjes en lenzen met ieder zijn eigen sfeer. De Iphonegrapgher fotografeert zijn directe omgeving. Opvallend veel foto's van natuur, eten, reisfoto's en straattaferelen wordt online met vrienden gedeeld. De Hipstafari blijkt een reiziger en een levensgenieter, met oog voor details.

Hipstamatic toont een blik op de wereld. Vaak met onschuldige onderwerpen passend bij de vervaagde pasteltinten waarmee ze in beeld worden gebracht. De iPhone App heeft echter ook zijn weg gevonden naar de journalistiek.

foto: © Robert-Paul Jansen
Lens: Salvador, 84 Film: Blanco

Gerenommeerde kranten als NRC Handelsblad en The New York Times drukken Hipstamatics af. Bekende fotojournalisten en nieuwsmakers als Vincent Mentzel, Michael Kooren en Maarten Laupman gebruiken de Hipstamatic veelvuldig.

Soms leggen zij nieuwswaardige momenten vast, maar vaker het alledaagse dat zich in hun actieradius afspeelt. Hun Hipstamatics zijn afwisselend met die van andere iPhonegebruikers in de tentoonstelling te zien.

Hipstamatic - Kunsthal Rotterdam
29.4.2011 t/m 26.6.2011

Ingezonden mededeling
| 24-05-2011
lifestyle