Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Boeken

Handboek natuurfotografie

Nederlandstalige handboek waarin je vrijwel alles leest over natuurfotografie

Het eerste complete Nederlandstalige handboek waarin je vrijwel alles leest over natuurfotografie. De auteurs Bart Siebelink en Edo van Uchelen geven in het boek volledige openheid over hoe je natuurfoto’s kunt maken. Tevens stellen ze daarbij de zwijgcultuur binnen de natuurfotografie aan de kaak.

Het Handboek Natuurfotografie gaat verder waar andere fotoboeken ophouden. Behalve bediening van de camera en toebehoren ligt het accent op niet eerder beschreven aspecten van de natuurfotografie zoals benadering van flora en fauna in het veld en andere specifieke vaardigheden.

Ook gaat het boek uitgebreid in op artistieke aspecten, kijkvaardigheid en idee-ontwikkeling. Concrete opdrachten met tips & tricks voor fantasierijke natuurfotografie moedigen de lezer aan de opgedane kennis direct in praktijk te brengen.

Een spannend onderwerp of dure apparatuur is niet nodig voor natuurfotografie; het gaat om de mentale instelling en vaardigheid, betogen natuurfotografen Bart Siebelink en Edo van Uchelen.

Het boek behandelt in heldere taal de bediening van de camera, zoals lichtmeting, ISO-waarde en witbalans. Het beschrijft ook het nut van een scala aan hulpmiddelen, zoals een verrekijker of schuilhut. En het verhaalt over compositie-aspecten als perspectief, vlakverdeling en beeldend concept.

foto: © Bart Siebelink
Vrouwtje van de steenrode heidelibel. Komt in heel Nederland algemeen voor. 105mm, 1/125s, f/6.7, ISO 200.

Maar de auteurs gaan verder dan de basis door veel aandacht te besteden aan de artistieke kant van het vak. Ze beschrijven bijvoorbeeld de mystieke sfeer van onderbelichte foto’s en hoe je kunt fotograferen vanuit nieuwe ideeën.

Vanuit hun educatieve achtergrond dagen ze de lezer met concrete opdrachten uit de theorie in praktijk te brengen om de kijkvaardigheid, compositie en fantasie te trainen.

Ruime aandacht is er ook voor de benadering van flora en fauna in het veld. Hoe zorg je ervoor dat die ree niet meteen vlucht en vanuit welke positie kun je het beste dat bijzondere insect fotograferen? Een camouflagedoek en ‘tijgerend’ door het veld voortbewegen zijn slechts twee van de vele opties. Talrijke foto’s tonen telkens het mogelijke resultaat én welke methode de fotograaf daarbij toepaste.

Het Handboek Natuurfotografie is onmogelijk in een ruk uit te lezen: de lezer staat al snel te trappelen om ook het veld in te gaan. Door de toegankelijke uitleg en vele voorbeelden biedt het boek beginners toegang tot het vak, maar ook gevorderde natuurfotografen ontdekken hierin volop nieuwe mogelijkheden.

Het boek is tot stand gekomen in samenwerking met en in opdracht van Centrum voor natuurfotografie (www.centrumvoornatuurfotografie.nl). Het Centrum voor Natuurfotografie is een nieuwe stichting die opkomt voor de belangen van deze ‘nieuwe’ recreanten.

Dat is nodig want voor natuurfotografen zijn door terreinbeheerders geen voorzieningen getroffen. Toch trekken ze net als andere natuurliefhebbers de natuur in. Anders dan wandelaars en fietsers gaan ze gericht op zoek naar planten en dieren. Ze blijven daarbij lang niet altijd op de paden. Verontrusting en verstoring van planten en dieren ligt op de loer.

Bart Siebelink is veldbioloog, journalist, fotograaf en docent aan de Willem de Kooning-(kunst)academie in Rotterdam. Daarnaast heeft hij zijn eigen bureau Siebelink Natuurcommunicatie.

foto: © Edo van Uchelen
Deze roodhalsfuut was aanwezig op het moment dat de fotograaf de schuiltent betrok. Met een goede sluiproute door het riet, kan een tent bemand worden zonder de vogels te verstoren. 500mm, +1.4x, crop, 1/400s, f7.1, ISO 100, statief.

Als fotograaf richt hij zijn lens vooral op reptielen, amfibieën en grotere insecten, waarbij hij niet alleen uit is op de registratie, maar altijd door blijft zoeken naar beelden die verrassende associaties of verhalen oproepen.

Edo van Uchelen is reisleider, veldbioloog, reisontwikkelaar en fotograaf. Tevens is hij adviseur met betrekking tot natuurontwikkeling en bescherming.

Als eigenaar van Wildernistrek, een bureau voor natuurprojecten, kent hij bijna alle voor fotografie interessante vogel- en natuurgebieden in en buiten Europa. Als fotograaf is hij gespecialiseerd in close-up fotografie en het vastleggen van unieke (actie)momenten.

Handboek natuurfotografie - Bart Siebelink en Edo van Uchelen
Pagina's: 256, 17 x 24 cm, genaaid gebonden
Prijs: € 29,95
Uitgever: KNNV Uitgeverij
ISBN: 9789050113663

BESTEL DIT BOEK:

Ingezonden mededeling
| 08-06-2011
Boeken algemeen