Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Actueel

Westerse fotografen gedood in LibiŽ

Bij een mortieraanval in de Libische stad Misrata zijn twee fotografen gedood en twee fotografen gewond geraakt. Het gaat om de Britse fotograaf en filmmaker Tim Hetherington en de Amerikaanse fotograaf Chris Hondros van Getty Images.

foto: © Alex de Smit
Tim Hetherington aan het woord in de Oude Kerk te Amsterdam

Hetherington kwam tijdens de aanval om het leven, Hondros overleed enkele uren later aan zware hoofdverwondingen. De twee deden als fotograaf in Libi√ę verslag van de strijd tussen de opstandelingen en de troepen van kolonel Kadhafi. De gewonden zijn fotografen Guy Martin en Michael Christopher Brown.

Hetherington won in 2008 de World Press Photo 2007 voor een foto van een Amerikaanse soldaat in Afghanistan. Ook bracht hij vorig jaar de documentaire Restrepo uit. Daarvoor maakte hij een jaar lang deel uit van een Amerikaans legerpeloton in Afghanistan.

Hetherington werkte veel samen met mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch, die een im memoriam over de fotograaf plaatste. Vanity Fair publiceerde een verklaring van Hetheringtons familie.

Hondros werkte als oorlogsverslaggever voor onder meer de New York Times en Newsweek. In 2004 werd hij genomineerd voor een Pulitzer Prize en hij won onder andere de Robert Capa Gold Medal, een prestigieuze onderscheiding voor oorlogsfotografie. Meer bij de New York Times / Newsweek / Video met reacties van collega's bij The Guardian.

Lees hier het interview met Tim Hetherington tijdens de uitreiking van de World Press Photo 2007.

Ingezonden mededeling
| 21-04-2011
Boeken algemeen