Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Hardware

Nikon D5100 volgt D5000 op

De concurrentie zit nu eenmaal niet stil: de nog steeds succesvolle Nikon D5000 wordt daarom opgevolgd door de Nikon D5100.

Nikon D5100

OK, je verwacht: de D3100 heeft een iets geavanceerdere sensor dan de D5000, dus Nikon trekt dat keurig bij en geeft de D5100 ook die sensor. Maar nee, Nikon gaat daar ferm overheen en geeft de D5100 de sensor van de D7000!

Daarmee wordt dit wel een heel erg aantrekkelijke amateurreflex. Want die 16 MP CMOS is op dit moment toonaangevend als het gaat om scherpte, detaillering en ruisniveau.

Groter scherm

Nog een volwassen stap voorwaarts: het lcd-scherm van 2,5 inch maakt plaats voor het inmiddels bekende high end scherm van 3 inch (921.000). Door het grotere schermformaat moesten er overigens wat knopjes verhuizen.

Het scherm scharniert/kantelt nu niet meer onderaan de achterzijde van de camera, maar aan de linkerkant. De oude plaatsing was nog wel eens lastig bij statiefwerk. De scherpstelling bij live view werd ten opzichte van de D5000 versneld.

HDR

In vergelijking met deze voorganger gingen ook de filmopties omhoog: nu kun je Full HD 1080p opnamen maken. Plús: er is een aansluiting voor een externe microfoon gekomen, wat de filmmogelijkheden beslist op een hoger plan brengt.

Je kunt er allerlei microfoons op aansluiten, maar Nikon gaat er zelf ook eentje brengen, de ME-1. Door een speciale ophanging van het microfoonkopje worden er door deze microfoon geen contactgeluiden overgebracht.

Het ISO-bereik loopt standaard tot 6400, maar de gevoeligheid is met twee stops uitbreidbaar tot 25.600. Nieuw is een HDR-functie. Er werden ook 7 speelse speciale effecten toegevoegd. Daar heeft Nikon op de hoofdinstelknop een extra positie Effects voor gemaakt, je hoeft er dus niet de menu’s voor in, heel goed.

Allemansvriend

Wat bleef is de compacte vorm in combinatie met de zeer complete uitmonstering, waaronder de veelzijdige en snelle 11-punts autofocus, de royale keuze uit speciale onderwerpsstanden, en de vele voorbeeldfoto’s en instructieschermen. Zeer geschikt voor beginners, maar omwille van z’n kwaliteit en compactheid ook interessant voor ervaren fotografen die voor kwaliteit willen gaan.

Nikon gaat uit van een adviesprijs van € 699,= voor de body. Met 18-55 VR standaardzoom € 809,=, in adviesprijs is dat 160 euro meer dan de D3100.

Meer info: www.nikon.nl.

L. Polder
| 05-04-2011
Boeken algemeen