Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Actueel

International Polaroid Collection is gered

Oostenrijks WestLicht Museum neemt International Polaroid Collection over

Het in Oostenrijk gevestigde WestLicht Museum of Photography heeft de International Polaroid Collection overgenomen. Deze bestaat uit 4.400 foto's van 800 verschillende fotografen (van Ansel Adams tot Andy Warhol).

De collectie is samengesteld door Polaroid zelf tussen 1972 en 1990 waarna deze twintig jaar lang verdween in de archieven van het Zwitserse Musée de l’Elysée in Lausanne.

WestLicht Museum of Photography zal vanaf 17 juli 2011 een deel van deze collectie tentoonstellen tezamen met nieuw recent werk dat reeds geschoten is op de nieuwe Impossible instant film.

foto: Links: © Ansel Adams / 1979 / WestLicht Collection Rechts: © Robert Mapplethorpe / 1979 / WestLicht Collection
Links: Yosemite Falls & Flowers 1979, 8 x 8 cm (3 1/4 x 3 1/4 in.) Rechts: 11,5 x 9 cm (4 1/2 x 8 1/2 in.)

In de tentoonstelling zal werk te zien zijn dat nooit eerder getoond is. Gecombineerd met de eerste resultaten van de nieuwe Impossible Collection, krijgt de magie van instant fotografie weer een nieuw gezicht.

Dankzij de aankoop door het WestLicht Museum blijft de historische collectie bestaan en is nu voor het eerst ook zichtbaar voor een breed publiek.

De collectie

In de late jaren veertig van de vorige eeuw werd de revolutionaire instant film voor fotografie uitgevonden door Edwin Herbert Land. Gedurende de decennia daarna sloeg deze techniek in als een bom. Het bezit van het fysieke beeld kort nadat het geschoten is, alsmede het feit dat een Polaroid altijd uniek is, blijft tot op de dag van vandaag fascinerend, ondanks de digitale technologie.

Er zijn wereldwijd nog steeds zo'n 300 miljoen Polaroid camera's in gebruik. Vanaf het begin nodigde Land beroemde fotografen uit om met het materiaal te experimenteren. Polaroid bouwde zo twee gelijkwaardige collecties op, een in de VS en een in Europa.

foto: © Oliviero Toscani / 1975 / WestLicht Collection
Andy Warhol 1975, 7,5 x 9,5 cm (3 x 3 3/4 in.)

Na de sluiting van Polaroid in 2008 veilde Sotheby's in New York zeldzame werken uit de Amerikaanse collectie waardoor deze niet meer compleet was. Door de samenwerking van Impossible en WestLicht is de Europese collectie dit lot bespaard gebleven.

De blikvanger van de collectie is de verzameling van 1.400 groot formaat Polaroids (20x24 inch). Deze foto's zijn gemaakt met een speciale op maat gemaakte camera en filmmateriaal dat niet vrij verkrijgbaar was.
Behalve van de grote namen zijn er ook veel foto's bewaard gebleven van uitstekende fotografen die tot nu toe onbekend zijn gebleven.

Polaroid (Im)possible - The WestLicht Collection
June, 17th to August 21th, 2011
WestLicht. Museum of Photography
Westbahnstraße 40
1070 Wenen - Oostenrijk

Meer op www.westlicht.com en www.the-impossible-project.com.

Gertrude Boers
| 29-03-2011
Boeken algemeen