Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Actueel

Nationaal Archief neemt collectie Spaarnestad Photo op

Een enorme operatie is voltooid: met de komst van de laatste vrachtwagen zijn twaalf miljoen foto’s, (glas)negatieven en dia’s die tezamen de collectie Spaarnestad vormen, van Haarlem verhuisd naar het Nationaal Archief in Den Haag.

De verwerving zorgt ervoor dat de fotocollectie van het Nationaal Archief niet alleen een van de grootste van Europa wordt, maar ook een van de belangrijkste op het gebied van fotojournalistiek.

Martin Berendse, directeur Nationaal Archief, is opgetogen over de komst van het archief. "Spaarnestad is een geweldige aanvulling op de reeds bestaande collectie van foto-, kaart- en archiefmateriaal." Het Nationaal Archief telt inclusief Spaarnestad zo’n 15 miljoen foto’s, 300.000 kaarten en 115 kilometer strekkend archief.

Uit de collectie van Spaarnestad Photo

"De cultuurhistorische waarde is groot. Er zit veel schitterend materiaal bij en de reikwijdte van de onderwerpen is enorm." Bovendien: "Je kunt het zo gek niet bedenken, of we hebben straks prachtig fotomateriaal bij zo’n beetje elk laat negentiende of twintigste eeuws onderwerp in de archieven," aldus Berendse.

Om de omvangrijke collectie optimaal te archiveren, conserveren en ontsluiten heeft Spaarnestad Photo het Nationaal Archief gevraagd om het archief over te nemen.

Spaarnestad Photo blijft bestaan om de exploitatie van de beeldrechten voor haar rekening te nemen. De opbrengsten worden gestoken in het beheer en behoud van de miljoenen foto’s, dia’s en negatieven.

Het archief Spaarnestad is ontstaan in 1906, als fotoarchief van de Haarlemse uitgeverij De Spaarnestad. Door de jaren heen zijn er flink wat fotoarchieven aan toegevoegd.
Zo zit er in het archief meer dan een half miljoen fotoafdrukken van ABC press. Maar ook 40.000 kleurendia’s van het Nederlandse bureau van The Associated Press, foto’s van De Waarheid, Elsevier, HP/De Tijd en van het Emigratiearchief.
Er zitten grote namen tussen: Ed van der Elsken, Anton Corbijn, Moholy Nagy, Henri Cartier-Bresson en Ansel Adams. Bij elkaar biedt de collectie een rijke visualisatie van zo’n beetje alle belangwekkende gebeurtenissen in de twintigste eeuw, nationaal, maar ook internationaal.

Redactie
| 25-03-2011
lifestyle