Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Actueel

Rijksmuseum verwerft historische foto's Mentzel

Het Rijksmuseum heeft dankzij de BankGiro Loterij ruim 2.300 foto's kunnen verwerven uit het archief van Vincent Mentzel. De foto's komen uit de periode 1965-2010 en werden voornamelijk gemaakt in de periode dat Mentzel werkzaam was voor NRC Handelsblad.

De collectie geeft een prachtig overzicht van de recente geschiedenis in binnen- en buitenland, met hoogte- en dieptepunten en personen uit de Haagse politiek, het Koninklijk Huis, maar ook historische gebeurtenissen in China, het Midden-Oosten, de DDR en de VS. Daarnaast passeerden een lange rij beroemdheden zijn fotolens, van Audrey Hepburn tot André Hazes.

De verzameling die het museum nu heeft verworven bevat foto's uit de Haagse politiek tussen eind jaren '60 en begin jaren '80, reisreportages uit de jaren '80 en '90 (onder meer de eerste vrije verkiezingen in de DDR na de val van de Muur), en een schitterende serie portretten van bekende Nederlanders als Harry Mulisch, Annie M.G. Schmidt, Jan Wolkers en Hugo Claus.

foto: © Vincent Mentzel
Joop den Uyl

Vanaf het begin van de jaren '70 werkte Mentzel (1945) als staf^fotograaf voor de NRC. Hij fotografeerde de Haagse politiek op een vernieuwende wijze, waarbij hij politici ook achter de schermen vastlegde. Na zijn carrière aan het Binnenhof werd Mentzel de mogelijkheid gegeven reportages te maken in het buitenland.

Maar wie hij ook waar fotografeerde, voor Mentzel moest een foto vooral informatie geven. De fotograaf publiceerde in boeken en buitenlandse tijdschriften als Newsweek, TimeLife en de New York Times.

Een deel van de verworven foto's is vanaf nu t/m 19 juni 2011 te zien in de Kunsthal Rotterdam op de tentoonstelling Het oog van Nederland. Foto Vincent Mentzel.

Vincent Mentzel: 'Ik ben zeer vereerd dat Rembrandt en ik samen bijeen bewaard zullen gaan worden in de collectie van het Rijksmuseum. Voor mij is het belangrijk dat mijn verzameling foto's niet uiteen valt en dat het museum zich bereid toont fotografie in het algemeen, dus ook mijn foto's, zoveel zorgzame aandacht te geven'.

Lees hier meer over Vincent Mentzel op deze website.

Ingezonden mededeling
| 11-03-2011
lifestyle