Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Actueel

Fotograaf en milieuactivist J Henry Fair exposeert

De Amerikaanse fotograaf en milieuactivist J Henry Fair exposeert vanaf morgen 12 maart in Amsterdam met Abstraction of Destruction. De spectaculaire en kleurrijke luchtfoto’s tonen op het eerste gezicht prachtige, abstracte landschappen, maar tegelijkertijd ook de onmiskenbare milieuvervuiling.

Abstraction of Destruction oogstte eerder dit jaar in New York veel bewondering. De intrigerende foto’s roepen beelden op van alchemie, met een rijk kleurenpalet van groen, oranje, blauw, geel en rood. Ze doen denken aan kleurrijke stoffen, glas-in-lood ramen en uitgesmeerde verf op canvas.

foto: © J Henry Fair - Courtesy Eduard Planting Fine Art Photographs
Inside of tank at Syncrude oil sands upgrader

Elke foto bevat geheimzinnige informatie over het eigenlijke onderwerp. De vormentaal doet denken aan de abstractie in de werken van kunstschilders als Jean Dubuffet, Robert Motherwell en Jackson Pollock.

De beklemmende beelden zijn niet abstract, maar tonen
de werkelijkheid van industriële littekens op ons landschap

De foto’s, in grootte variërend van 76 x 100 cm tot 140 x 178 cm, zetten de toeschouwers aan het denken en doen verbazen. Maar de boodschap van J Henry Fair is duidelijk: ook al ziet het er esthetisch bijzonder fraai uit, de gevolgen van de getoonde vervuiling van het milieu kunnen niet zonder consequenties zijn. De beklemmende beelden zijn niet abstract, maar tonen de werkelijkheid van industriële littekens op ons landschap.

foto: © J Henry Fair - Courtesy Eduard Planting Fine Art Photographs
Untitled

Het is de missie van Fair om de kijker bewust te maken van milieueffecten, veroorzaakt door onze consumptiemaatschappij. Liever dan de harde confrontatie, kiest hij ervoor om veelal vanuit de lucht de bizarre schoonheid van het overal aanwezige afval te laten zien.

Op deze manier legt hij de paradox bloot tussen abstractie en werkelijkheid, de schizofrenie van het vernietigen van onze leefomgeving als gevolg van het nastreven van meer comfort.

J Henry Fair vindt de huidige cultuur verslaafd aan olie en ongebreideld consumentisme. Dit gaat veelal ten koste van onze natuurlijke reserves en resulteert in milieuvervuiling. Met zijn fototoestel als ‘wapen’ tracht hij de mensheid hiervan te doordringen.

Syncrude sulphur stacks

Samen met zijn voormalige echtgenote, de concertpianiste Hélène Grimaud, is hij de oprichter van het Wolf Conservation Center in South Salem, NY.

Recentelijk is het eerste boek van J Henry Fair verschenen: The Day After Tomorrow: Images of Our Earth in Crisis. Het werk van Fair is te zien geweest op CNN en wereldwijd gepubliceerd op talrijke websites en in dagbladen en tijdschriften als Harper’s Magazine, National Geographic, The New York Times, Smithsonian en TIME Magazine. Daarnaast wordt het veelvuldig geëxposeerd, nu voor het eerst in Nederland.

De expositie Abstraction of Destruction is te zien in de fotogalerie van Eduard Planting van 12 maart 2011 tot en met 30 april 2011.

Ingezonden mededeling
| 11-03-2011
Boeken algemeen