Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Actueel

Dutch Doc Award dit jaar met festival

De Dutch Doc Award, een nieuwe prijs voor documentaire fotografie in Nederland, wordt dit jaar uitgebreid met een festival. In het Pinksterweekeinde (11 en 12 juni) vindt rondom het werk van de beste Nederlandse documentaire fotografen een driedaags evenement plaats.

Dat gebeurt in het Utrechtse Museumkwartier. De stichting Dutch Doc Photo gaat het festival en de prijs tot een meerjarige traditie uitbouwen. Vorig jaar is de Dutch Doc Award, een prijs ter grootte van 20 duizend euro, voor het eerst uitgereikt. Initiatiefnemer was toen het Fonds voor beeldende kunsten, vormgeving en bouwkunst (BKVB).

De stichting Dutch Doc Photo heeft de organisatie van de prijs inmiddels overgenomen en ambieert, net als het Fonds, de Nederlandse documentaire fotografie breeduit in de schijnwerper te zetten. In Nederland werken veel fotografen aan langlopende fotoprojecten, ver weg van het nieuws, veelal zeer geëngageerd en persoonlijk gedreven.

foto: © Jeroen Kramer

In 2010 werd de serie Room 103 van ex-oorlogsfotograaf Jeroen Kramer bekroond met de Award. De fotograaf had zich in zijn woonplaats Beirut afgekeerd van de oorlog en vertelde een persoonlijk verhaal over zijn leven in een stad die toevallig ook oorlogsgebied was.

Kramer was een van de zeven genomineerden. Dit jaar worden opnieuw een kleine twintig fotografiedeskundigen gevraagd Nederlandse documentaires voor te dragen voor de longlist van de prijs.

Een jury zal daaruit zes tot acht series kiezen voor de shortlist. Vanaf 20 mei zijn die te zien op een tentoonstelling in het Museumkwartier in Utrecht.

Meer info op www.dutchdocaward.nl.

Ingezonden mededeling
| 06-03-2011
lifestyle