Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Actueel

Fotograaf Vincent Mentzel exposeert

Het oog van Nederland

De Kunsthal Rotterdam presenteert een groots retrospectief van Nederlands bekendste fotojournalist Vincent Mentzel. Als staffotograaf bij NRC Handelsblad bouwt Mentzel in veertig jaar (1970-2010) een krachtig oeuvre op. De tentoonstelling Het oog van Nederland toont een overzicht met zwart/wit en digitale foto’s.

Het zijn beelden die op ieders netvlies gebrand staan. Mentzel zelf vertelt door middel van teksten over zijn favoriete foto’s en wat zich op het moment van opname buiten het oog van de camera heeft afgespeeld. De tentoonstelling laat de dynamiek van het nieuws in binnen- en buitenland en een groot deel van cultureel Nederland van de afgelopen veertig jaar zien.

foto: © Vincent Mentzel Privécollectie
Herman Broond en André Hazes, 1983

In de jaren zeventig en tachtig wordt Vincent Mentzel bekend met zijn politieke foto’s. De beelden van Willem Drees, Joop den Uyl en de jonge Hans Wiegel worden iconen van de Nederlandse fotojournalistiek.

Eind jaren tachtig sluit Mentzel het politieke tijdperk af en reist hij in opdracht van NRC Handelsblad regelmatig naar het buitenland. Hij bezoekt onder andere China, het Midden-Oosten, Suriname, de DDR en Amerika. Met zijn camera legt hij historische gebeurtenissen vast zoals de Eerste Golfoorlog (1991) en het studentenprotest op het plein van de Hemelse Vrede (1989).

foto: © Vincent Mentzel Privécollectie
Wiegel en Van Agt, 1977

Naast zijn fotojournalistiek is Mentzel ook befaamd om zijn portretfotografie. Of het nu om het Koninklijk Huis gaat, om actrices als Audrey Hepburn en Carice van Houten, een kunstenaar als Daan van Golden, artiest Herman Brood of bokser Mohammed Ali, hij weet hen feilloos te treffen. Als fotograaf schept hij in korte tijd een bijzondere band met zijn model. Het levert intieme en persoonlijke portretten op.

Hoewel door de jaren zijn werkterrein en techniek veranderen, blijft Mentzel een journalistiek fotograaf: een foto moet in een opslag laten zien waar het om gaat, een foto moet informeren. Toch kiest Mentzel nooit voor een conventionele compositie.

De officiële opening van de tentoonstelling Het oog van Nederland is op zaterdag 12 maart 2011 om 17.30 uur.

Ingezonden mededeling
| 04-03-2011
Boeken algemeen